Od Vánoc mi zbylo hrozně moc kokosu a já už pár týdnů přemýšlím, co Vám z něj upeču. Nakonec padla volba na další verzi cheesecake. Kokosové mléko mu dodává na hebkosti a jeho kokosová chuť Vás uchvátí po prvním soustu. Doporučuji ho dozdobit třeba mangem a o Vaše chuťové pohárky bude královsky postaráno.
Korpus:
100 g máslových sušenek (Bebe sušenky, lotusky, máslové věnečky)
100 g strouhaného kokosu
100g rozpuštěného másla
Náplň:
3/4 plechovky kokosového mléka
250 g mascarpone
1 ½ lžíce hl. mouky
120 g cukr krystal
2 ks vejce
1 ks žloutek
50 g strouhaného kokosu
Vanilkový extrakt
Krém:
1/3 plechovky kokosového mléka
70 g zakysané smetany
2 lžíce moučkového cukru
100 g strouhaného kokosu na posypání
Korpus:
Rozpustíme si máslo. Poté tyčovým mixérem rozdrtíme sušenky a do nich zamícháme nastrouhaný kokos a rozpuštěné máslo. Nebojte se, když se i po přidání másla bude hmota drolit a drobit, to je naprosto v pořádku. Tuto směs nasypeme do koláčové formy (můžete použít i dortovou) a lžící popřípadě prsty směs utlačíme do formy i do jejích boků a dáme péct na 180°C na 10 minut.
Náplň:
Otevřeme si plechovku s kokosovým mlékem a 1/3 si dáme stranou. Zbylé mléko (bez vody) mixérem vyšleháme do polotuha. V robotu nebo mixérem si vyšleháme mascarpone s cukrem a moukou do hladka. Přidáme vanilkový extrakt, vyšlehané kokosové mléko, vajíčka a žloutek a šleháme, dokud nám nevznikne hladká směs. Do směsi přimícháme kokos a směs nalijeme na předpečený korpus. Na dno trouby si umístíme pekáček s vodou a dáme cheesecake péct na 150°C cca 1 hodinu. Cheesecake se po upečení nesmí klepat. Pokud se klepe pečeme dále. Upečený cheesecake necháme vychladnout.
Krém:
Ze zbylé 1/3 kokosového mléka, zakysané smetany a moučkového cukru si metličkou vyšleháme krém, kterým potíráme vychlazený cheesecake a následně ho zasypeme strouhaným kokosem. Cheesecake před podáváním minimálně 1 hodinu vychladíme v lednici.
TIP: Před podávání ozdobte cheesecake plátky manga, nebo ho zalijte mangovým pyré. Exotická chuť zaručena.
Přeji Vám úspěšné pečení a dobrou chuť!
Sweet Michaela