MERUŇKOVÁ GALETKA S VLAŠSKÝMI OŘECHY

Na meruňkovou sezónu čekám snad už od ledna. Těšila jsem se na tu šťavnatou, sladko-kyselou chuť meruněk. Sice mě přepadaly chutě na meruňkové knedlíky s tvarohem, ale tento koláč mi je hravě uspokojil.  Věděli jste, že meruňky obsahují vitaminy A, C, K, E a minerální látky draslík, měď, mangan, hořčík a fosfor? Meruňky jsou také velmi dobrým zdrojem vlákniny. Patří z hlediska výživových a biologických hodnot k nejcennějšímu peckovému ovoci. Takže si pro ně skočte na zahrádku, do obchodu, či někam na trhy a pusťte se do pečení.

Těsto:

310 g                hladké mouky

1 lžč.                soli

1 lž.                 cukr krystal

225 g                studeného másla

125 ml              studené vody

Ořechová posypka:

40 g                  mletých vlašských ořechů

2 lž.                 polohrubé mouky

5 lž.                 cukr krystal

Náplň:

500 g                meruněk

2 ks                  vanilkový cukr

3 lžíce               smetany ke šlehání

1 lžíce               mletých vlašských ořechů na posypání

Těsto:

Do velké mísy prosejeme mouku se solí a smícháme s cukrem. Máslo si nakrájíme na kostičky a přidáme do mísy s moukou. Těsto zpracováváme prsty tak dlouho až z něj uděláme drobenku. Přilijeme 125 ml studené vody a hněteme dokud, nevznikne krásné vláčné těsto, které drží pohromadě. Pokud se drolí, přidejte vodu, nebo v opačném případě přisypte mouku. Těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte min. hodinu v lednici (ideálně přes noc).

Vychladlé těsto si rozválíme na pečícím papíře na placku o průměru cca 35 cm.

Ořechová posypka:

Mandlovou posypku si vytvořte smícháním všech ingrediencí. Posypeme jí vyválené těsto, ale necháme si volný okraj cca 4 cm.

Náplň:

Meruňky si vypeckujeme, nakrájíme na plátky a smícháme s vanilkovým cukrem. Vyskládáme je na ořechovou posypku a okraje těsta přes ně pomalu překrýváme, potřeme je smetanou a zasypeme mletými vlašskými ořechy.  Než se nám vyhřeje trouba, dáme koláč chladit do lednice.

Troubu si předehřejte na 200°C, koláč do ní vložíme a snížíme teplotu na 150°C. Pečeme cca 30 – 40 minut dokud okraje nezezlátnou. Koláč necháme vychladnout a podáváme se zakysanou smetanou, šlehačkou, nebo ještě teplý s vanilkovou zmrzlinou.

Přeji Vám úspěšné pečení a dobrou chuť!

Sweet Michaela

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

4 × 2 =