Na meruňkovou sezónu čekám snad už od ledna. Těšila jsem se na tu šťavnatou, sladko-kyselou chuť meruněk. Sice mě přepadaly chutě na meruňkové knedlíky s tvarohem, ale tento koláč mi je hravě uspokojil. Věděli jste, že meruňky obsahují vitaminy A, C, K, E a minerální látky draslík, měď, mangan, hořčík a fosfor? Meruňky jsou také velmi dobrým zdrojem vlákniny. Patří z hlediska výživových a biologických hodnot k nejcennějšímu peckovému ovoci. Takže si pro ně skočte na zahrádku, do obchodu, či někam na trhy a pusťte se do pečení.
Těsto:
310 g hladké mouky
1 lžč. soli
1 lž. cukr krystal
225 g studeného másla
125 ml studené vody
Ořechová posypka:
40 g mletých vlašských ořechů
2 lž. polohrubé mouky
5 lž. cukr krystal
Náplň:
500 g meruněk
2 ks vanilkový cukr
3 lžíce smetany ke šlehání
1 lžíce mletých vlašských ořechů na posypání
Těsto:
Do velké mísy prosejeme mouku se solí a smícháme s cukrem. Máslo si nakrájíme na kostičky a přidáme do mísy s moukou. Těsto zpracováváme prsty tak dlouho až z něj uděláme drobenku. Přilijeme 125 ml studené vody a hněteme dokud, nevznikne krásné vláčné těsto, které drží pohromadě. Pokud se drolí, přidejte vodu, nebo v opačném případě přisypte mouku. Těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte min. hodinu v lednici (ideálně přes noc).
Vychladlé těsto si rozválíme na pečícím papíře na placku o průměru cca 35 cm.
Ořechová posypka:
Mandlovou posypku si vytvořte smícháním všech ingrediencí. Posypeme jí vyválené těsto, ale necháme si volný okraj cca 4 cm.
Náplň:
Meruňky si vypeckujeme, nakrájíme na plátky a smícháme s vanilkovým cukrem. Vyskládáme je na ořechovou posypku a okraje těsta přes ně pomalu překrýváme, potřeme je smetanou a zasypeme mletými vlašskými ořechy. Než se nám vyhřeje trouba, dáme koláč chladit do lednice.
Troubu si předehřejte na 200°C, koláč do ní vložíme a snížíme teplotu na 150°C. Pečeme cca 30 – 40 minut dokud okraje nezezlátnou. Koláč necháme vychladnout a podáváme se zakysanou smetanou, šlehačkou, nebo ještě teplý s vanilkovou zmrzlinou.
Přeji Vám úspěšné pečení a dobrou chuť!
Sweet Michaela