ČOKOLÁDOVÝ KOLÁČ SE ŠVESTKAMI A SKOŘICÍ

Dnes jsem seděla se svojí ségrou u snídaně a řešila co upéct. Padaly různé nápady, ale jediné co jsem věděla, že do receptu chci zakombinovat švestky. Všude na mě vyskakují fotky klasických koláčů s mákem, kynuté, nebo s drobenkou, ale to já dělat nechtěla. Takže jsme se hluboce zamýšlely a pak ségra říká: udělej něco s čokoládou, to máme s Tedíkem rádi…no a tady je výsledek.

Těsto:

350 g                50% – 60% čokolády

250 g                másla

4 ks                  vejce

240 g                cukr krystal

80 g                  hladké mouky

1 lžč.                prášku do pečiva

1 lžč.                skořice

Ozdoba:

Cca 12 švestek

Drcené, nebo plátkové mandle na posypání

Skořice na posypání

Postup:

Nalámeme si čokoládu a nakrájíme máslo na kostičky. Vložíme je do misky a rozpustíme ve vodní lázni. Mezitím si vyšleháme vejce s cukrem do pěny a smícháme si mouku s práškem do pečiva. Do rozehřáté čokolády s máslem vmícháme skořici a poté pěnu z vajec a cukru. Do směsi přesejeme mouku s práškem do pečiva a opatrně umícháme v hladké těsto.

Pečící papír si ořízneme dle tvaru dortové formy a také pruhy na boky formy. Dno formy a boky vymažeme máslem a pečící papír „přilepíme“. Díky máslu papír hezky drží (viz. foto).

Těsto vlijeme do formy, poklademe půlenými švestkami, zasypeme mandlemi a pečeme cca 1 hodinu na 150°C, těsto se po upečení nesmí klepat. Koláč necháme vychladnout, vyndáme z formy a posypeme skořicí.

Přeji Vám úspěšné pečení a dobrou chuť!

Sweet Michaela

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

3 × 3 =