K létu neodmyslitelné patří jahody. Moje vzpomínky z dětství spojené s jahodami, jsou vždy na tvarohové knedlíčky s jahodovou omáčkou (recept najdete zde). S létem mám také spojené večerní popíjení prosecca s jahodami na terase a tak jsem se jedním takovým večerem nechala inspirovat a vytvořila pro Vás tento recept. V pravém receptu na tiramisu najdeme vejce, ale vzhledem k vysokým letním teplotám jsem recept upravila a vejce jsem vůbec nepoužila. Pokud neholdujete alkoholu, můžete prosecco úplně vynechat. Díky prosecco a mátě je tiramisu lehké, svěží a věřím, že vám zachutná na první sousto.
Ingredience na 6 skleniček:
- 250 g čerstvých jahod
- 0,08 ml prosecco (volitelné)
- 500 g mascarpone
- 250 ml smetana ke šlehání 33%
- 80 g moučkového cukru
- 400 g cukrářské dlouhé piškoty
Ozdoba:
- Lyfolizované jahody
- snítka máty
Postup:
Omyté a očištěné jahody vložíme do vyšší nádoby, přilijeme prosecco a tyčovým mixérem je rozmixujeme do hladka. Do mísy dáme mascarpone, přilijeme smetanu ke šlehání, přidáme moučkový cukr a buď v robotu, nebo ručním mixérem vyšleháme do hustého krému. Krém si nandáme do zdobícího pytlíku, já tentokrát použila bez zdobící špičky a můžeme kompletovat do skleniček (samozřejmě lze použít i lžíci, místo zdobícího pytlíku). Skleničku plníme vrstvou rozmixovaných jahod, následně poklademe piškoty (3 ks), vrstvu krému, znovu jahody, piškoty a krém. Nakonec si rozdrtíme lyfolizované jahody v hmoždíři a přes sítko tiramisu drtí „pocukrujeme“. Zdobíme snítkou máty a necháme alespoň hodinu vychladit v lednici.
Přeji dobrou chuť.
Sweet Michaela