Dlouho jsem Vám nepřidala žádný recept, ale od té doby, co peču v Manolo, tak to tady trošku zanedbávám a letos bych to chtěla změnit. Snad to i vy přivítáte. Dnes jsem se nechala inspirovat mojí oblíbenou Itálií. Kdo mě neznáte, tak k Itálii patří kousek mého srdce. Dokonce tak moc, že poslední roky se učím italštinu. Vzhledem k počasí, které vypadá spíš podzimně než zimně jsem si potřebovala připomenout trochu léta a sluníčka a proto jsem šáhla po citronech. Navíc v zimním období v obchodech nenajdeme moc dobrého ovoce a vůni jablek a skořice už nemůžu ani cítit 😀 Roztopte si troubu, metličky do ruky a jdeme na to 🙂
INGREDIENCE:
180 g hladké mouky
500 ml mléka
400 ml vody
200 g cukr krystal
250 g ricotty
4 vejce
50 g másla
2 citróny + 1 citrón na ozdobu
moučkový cukr na posypání
POSTUP:
Omyjeme si citróny a škrabkou si stáhneme kůru z jednoho citrónu. Potřebujeme větší kusy. Do hrnce nalijeme mléko s vodou, přidáme máslo, citrónovou kůru a citrónovou šťávu ze dvou citrónů. Zahříváme dokud se máslo nerozpustí. Vyndáme kusy citrónové kůry a přisypeme mouku. Metličkou mícháme dokud nám směs nezhoustne. Pozor jde to velmi rychle. Pokud budete mít ve směsi trošku „hrudky“ nic se neděje. Takto hotové necháme vychladnout.
Do mísy rozklepneme 4 vejce, přidáme cukr a vyšleháme. Nyní přidáme ricottu a zašleháme ji k vejcím s cukrem. Do této směsi přidáme vychladlou citrónovou směs a metličkou krásně zašleháme do sebe. Formu o průměru cca 24 cm vyložíme pečícím papírem, směs do ní nalijeme a pečeme na 175°C cca 1 hodinu. Po upečení se bude koláč třást jako puding a bude mít zlatavou barvu. Koláč necháme vychladnout a nejlépe dáme i vychladit do lednice. Nebuďte nedočkaví jako já, aby vám koláč nevytekl. Po vychladnutí pocukrujeme moučkovým cukrem a ozdobíme plátky citronu.
Přeji dobrou chuť.
Sweet Michaela