Na návštěvu nerada jezdím s prázdnou. Když jsem jela navštívit svojí kamarádku, přemýšlela jsem co by jim udělalo radost a co by přežilo 2 hodinovou jízdu po dálnici J Nakonec jsem se rozhodla upéct Pistáciový chlebíček. Ingredience jsem na ně doma měla a tak nebylo co řešit. Recept je docela rychlý a velmi efektivní. Těším se, až ho vyzkoušíte a slibuji, že vám za tu chuť bude stát.
Těsto:
4 ks vejce
130 g cukr krystal
1 ks vanilkový cukr
200 g rozpuštěné máslo
250 ml kefíru
1 ks prášek do pečiva
230 g hladké mouky
2 balíčky Premium puding Jemná Pistácie (Dr. Oetker)
1 hrst mletých pistácií
Sůl
Krém:
500 g mascarpone
250 ml smetany ke šlehání
2-3 lžíce cukr moučka
Ozdoba:
Mleté pistácie
Maliny, borůvky
Těsto:
Oddělíme si žloutky od bílků. Bílky se špetkou solí vyšleháme na tuhý sníh. Žloutky vyšleháme s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny, postupně do pěny zašleháme rozpuštěné máslo a nakonec i kefír. V misce si smícháme mouku, pistáciové pudinky, prášek do pečiva a mleté pistácie. Po lžících přidáváme sypkou směs do tekuté a šleháme, dokud nám nevznikne krásné těsto. Nakonec už ručně do těsta zamícháme sníh z bílků.
Chlebíčkovou formu si vyložíme pečícím papírem a těsto do ní nalijeme. Pečeme cca 1 hodinu na 170°C. Zda je chlebíček upečený poznáme pomocí zapíchnuté špejle. Těsto se na ní nesmí lepit. Pokud se tak stane, pečte chlebíček dalších 10 minut a opět zkuste špejlí. Každá trouba totiž peče jinak.
Po upečení ho necháme asi 10 minut ve formě zchladnout. Pak ho opatrně vyklopíme a necháme zcela vychladnout.
Krém:
Mascarpone, smetanu ke šlehání a moučkový cukr dáme do misky a v robotu, nebo ručním šlehačem vyšleháme do tuhého krému.
Krém pak špachtlí, nebo stěrkou ledabyle roztíráme na vychladnutý chlebíček, zasypeme pistáciemi a dozdobíme lesním ovocem.
Přeji Vám úspěšné pečení a dobrou chuť!
Sweet Michaela