CITRÓNOVÝ VELIKONOČNÍ BERÁNEK S BORŮVKAMI

Velikonoce tu budou za 11 dní a já si pro vás připravila tento svěží a jednoduchý recept. Musíme si ty karanténní oslavy něčím zpestřit a osladit. Použila jsem dva typy mouky, ale samozřejmě můžete dát pouze hladkou. Pokud nemáte formu na beránka, klidně dejte těsto do bábovkové či chlebíčkové formy. Jestli budete recept zkoušet, určitě se mi pochlubte na FB či Instagramu.  

Těsto:

140 g                hladké mouky

140 g                špaldové celozrnné mouky

1 ks                  prášku do pečiva

200 g                změklého másla

180 g                cukr krystal

1 ks                  vanilkový cukr

2 ks                  citrónů

3 ks                  vejce

125 g                borůvek (můžou být i mražené)

Máslo a polohrubá mouka na vymazání a vysypání

Poleva:

200 g                moučkového cukru

Šťáva z jednoho citronu

Těsto:

Změklé máslo vyšleháme s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny. Přidáme nastrouhanou kůru z jednoho citronu a šťávu z 2 citronů, 3 vejce a umixujeme. Těsto se bude zdát zdrclé, ale nebojte se. Smícháme si oba druhy mouky, prášek do pečiva a vmícháme do směsi. Do hotového těsta lehce vmícháme borůvky.

Formu si vymažeme máslem, vysypeme polohrubou moukou a těsto do ní nalijeme. Pečeme na 180°C cca 1 hodinu. To, že je beránek upečený poznáte zapíchnutím špejle do těsta. Těsto se nesmí na špejli lepit.

Pokud máte keramickou formu jako já, vyklápějte vždy teplé, nebo vlažné. Nenechávejte úplně vychladnout, pak by vám nemusel jít vyklopit.

Poleva:

Šťávu z jednoho citronu si vyšleháme s přesátým moučkovým cukrem do lesklé polevy. Polevou beránka pomažeme a necháme zaschnout. Dozdobíme mašličkou kolem krku.

Přeji Vám úspěšné pečení a dobrou chuť!

Sweet Michaela

 

 

           

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

eight + 19 =