SMETANOVÝ MAZANEC S BRUSINKAMI

Mazanec je jednou z hlavních Velikonočních dobrot. Pečení mazance probíhalo tradičně na Bílou sobotu a jeho složení se lišilo tím, pro koho byl určen. Pro čeledíny se dělal mazanec z obyčejného kynutého těsta a pro návštěvy bylo těsto obohaceno rozinkami a mandlemi. Dnes už se mazanec dělá na spousty způsobů a každý máme ten svůj osvědčený. Já osobně moc nemusím rozinky a tak je nahrazuji sušenými brusinkami. Do těsta přidávám kandovaný mix a mléko nahrazuji smetanou. Je pak krásně jemný a vláčný.  Někdo si na mazanec rád maže máslo, med či marmeládu, ale já ho mám nejraději samotný. Jak ho nejraději jíte vy?

Těsto:

600 g                hladké mouky

80 g                  cukr krystal

200 ml              smetany ke šlehání

1 ks                  instantního droždí, nebo 25 g čerstvého droždí

140 g                rozpuštěného másla

2                      žloutky

50 g                  sušených brusinek

4 lžíce               rumu

2 lžíce               kandovaný mix (můžete vynechat)

50 g                  krájených mandlí do těsta

50 g                  mandlí na posypání

1 vejce na potření

Postup:

Den předem si naložíme brusinky do rumu.

V míse smícháme mouku a cukr krystal. Ohřejeme si smetanu, tak aby byla pouze vlažná. Do směsi mouky a cukru uděláme důlek, do kterého nalijeme smetanu, vsypeme instantní droždí (nebo nadrolíme čerstvé droždí) a lehce zamícháme. Necháme cca 10 minut vzejít kvásek. Na povrchu se vám budou tvořit bublinky. Dále přidáme 2 žloutky, rozpuštěné máslo a vypracujeme těsto. Do těsta zapracujeme brusinky naložené v rumu, kandovaný mix, mandle a necháme na teplém místě hodinu kynout.

Po vykynutí těsto ručně propracujeme a vytvoříme hladký kulatý bochánek, který přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. Na bochánku nožem nařízneme křížek. Křížek na mazanci má nejen symbolický charakter, ale zastává také důležitou funkci při přípravě. Při pečení díky němu získává pára prostor, kudy z těsta uniká. V mističce si rozšleháme vejce a mazanec jím potíráme. Potřený ho posypeme mandlemi a až v tuto chvíli si dáme předehřát troubu. Než se trouba nahřeje, mazanec nám ještě trošku nakyne. Pečeme na 160°C cca 50 minut až 1 hodinu.

Po upečení necháme mazanec vychladnout.

Přeji Vám úspěšné pečení a dobrou chuť!

Sweet Michaela

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

four × 1 =