Když jsem včera pekla toastový chléb, napadlo mě z části těsta udělat něco čokoládového pro mého synovce, který je milovníkem čokolády. Z nápadu vznikly tyto čokoládové uzlíky, které jsou krásně vláčné uvnitř a díky oříškům i křupavé na povrchu. Dnes byly otestovány na snídani a je to nebe v hubě. Pusťte se do nich a označte mě, ať vidím, jak se vám povedly. Na prodloužený víkend se budou určitě hodit.
Těsto:
210 ml plnotučného mléka,
340 g hladké mouky
1 ks vejce
30 g másla
30 g cukru
25 g čerstvého droždí (nebo 1 sáček sušeného)
Špetka soli
Náplň:
50 g mléčné, nebo hořké čokolády
50 g smetany 33%
1 lžička skořice
1 lžíce moučkového cukru (v případě, že zvolíte hořkou čokoládu)
1 žloutek + 1 lžíce rumu na pomazání a hrst drcených lískových ořechů na posypání
Těsto:
Ohřejeme si 100 ml mléka na cca 37°C (vlažné), přidáme lžíci cukru, rozdrobené droždí a zamícháme. Posypeme trochou mouky a necháme cca 15 minut vzejít kvásek. Mezitím si smícháme mouku, zbytek cukru, zbytek mléka, nakrájené máslo a vejce. Nakonec přidáme hotový kvásek a uhněteme v robotu těsto. Hněteme přibližně 10 minut. Těsto můžeme zpracovat i ručně. Musí být krásně hladké a nesmí se lepit. Takto hotové těsto dáme na hodinu kynout na teplé místo, aby zdvojnásobilo svůj objem.
Náplň:
Než nám těsto nakyne, připravíme si náplň. Čokoládu si nalámeme na kostičky. Smetanu přivedeme k varu a horkou jí nalijeme na nalámanou čokoládu. Mícháme, dokud se čokoláda nerozpustí. Přidáme lžičku skořice. Pokud jsme použili hořkou čokoládu, tak přidáme i 1 lžíci moučkového cukru a metličkou vyšleháme do lesklé náplně.
Vykynuté těsto si vyndáme a ručně ho prohněteme. Rozdělíme si ho na 6 ks (cca 100 g). Z každého kousku si vyválíme obdélníček, který pomažeme čokoládovou náplní a delší stranou zarolujeme. Nožem roličku podélně rozřízneme a zamotáme do sebe. Hotový motanec zauzlujeme do uzlíku a přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. Takto postupujeme i s ostatními kousky a necháme je ještě cca 15 minut nakynout.
Nakonec si rozšleháme žloutek s rumem a uzlíky potíráme. Zasypeme drcenými lískovými ořechy a pečeme na 180°C přibližně 25 – 30 minut.
Přeji Vám úspěšné pečení a dobrou chuť!
Sweet Michaela