ČOKOLÁDOVÉ UZLÍKY S LÍSKOVÝMI OŘECHY

Když jsem včera pekla toastový chléb, napadlo mě z části těsta udělat něco čokoládového pro mého synovce, který je milovníkem čokolády. Z nápadu vznikly tyto čokoládové uzlíky, které jsou krásně vláčné uvnitř a díky oříškům i křupavé na povrchu. Dnes byly otestovány na snídani a je to nebe v hubě. Pusťte se do nich a označte mě, ať vidím, jak se vám povedly. Na prodloužený víkend se budou určitě hodit.

Těsto:

210 ml              plnotučného mléka,

340 g                hladké mouky

1 ks                  vejce

30 g                  másla

30 g                  cukru

25 g                  čerstvého droždí (nebo 1 sáček sušeného)

Špetka soli

 

Náplň:

50 g                  mléčné, nebo hořké čokolády

50 g                  smetany 33%

1 lžička            skořice

1 lžíce               moučkového cukru (v případě, že zvolíte hořkou čokoládu)

1 žloutek + 1 lžíce rumu na pomazání a hrst drcených lískových ořechů na posypání

Těsto:

Ohřejeme si 100 ml mléka na cca 37°C (vlažné), přidáme lžíci cukru, rozdrobené droždí a zamícháme. Posypeme trochou mouky a necháme cca 15 minut vzejít kvásek. Mezitím si smícháme mouku, zbytek cukru, zbytek mléka, nakrájené máslo a vejce. Nakonec přidáme hotový kvásek a uhněteme v robotu těsto. Hněteme přibližně 10 minut. Těsto můžeme zpracovat i ručně. Musí být krásně hladké a nesmí se lepit. Takto hotové těsto dáme na hodinu kynout na teplé místo, aby zdvojnásobilo svůj objem.

Náplň:

Než nám těsto nakyne, připravíme si náplň. Čokoládu si nalámeme na kostičky. Smetanu přivedeme k varu a horkou jí nalijeme na nalámanou čokoládu. Mícháme, dokud se čokoláda nerozpustí. Přidáme lžičku skořice. Pokud jsme použili hořkou čokoládu, tak přidáme i 1 lžíci moučkového cukru a metličkou vyšleháme do lesklé náplně.

Vykynuté těsto si vyndáme a ručně ho prohněteme. Rozdělíme si ho na 6 ks (cca 100 g). Z každého kousku si vyválíme obdélníček, který pomažeme čokoládovou náplní a delší stranou zarolujeme. Nožem roličku podélně rozřízneme a zamotáme do sebe. Hotový motanec zauzlujeme do uzlíku a přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. Takto postupujeme i s ostatními kousky a necháme je ještě cca 15 minut nakynout.

Nakonec si rozšleháme žloutek s rumem a uzlíky potíráme. Zasypeme drcenými lískovými ořechy a pečeme na 180°C přibližně 25 – 30 minut.

Přeji Vám úspěšné pečení a dobrou chuť!

Sweet Michaela

 

 

           

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

18 − 13 =