VELIKONOČNÍ MRKVOVÁ BÁBOVKA

Za týden tu máme Velikonoce a mně přijde až neuvěřitelné, jak ten čas letí. K této příležitosti jsem si pro Vás připravila recept na vláčnou mrkvovou bábovku s cream cheese polevou. Tato bábovka je jednoduchá a zvládne ji opravdu každý. Pokud máte menší bábovkovou formu a zbyde vám těsto, můžete udělat k bábovce i muffiny. Bábovku ocení jak koledníci, tak celá vaše rodina. A pokud Velikonoce neslavíte, můžete si bábovku upéct jen tak, pro radost, kdykoliv během roku.

Těsto:

150 g               třtinového cukru

150 g               cukr krupice

300 g               hladké mouky

1 lžíce              skořice

1/2 lžičky         muškátového oříšku (mletého)

1/2 lžičky         zázvoru

8 g                   prášku do pečiva

8 g                   jedlé sody

1 lžička            soli

180 ml             oleje (řepkový/slunečnicový)

4 ks                 vejce

125 g               vlašských ořechů nasekaných na hrubo

450 g               strouhané mrkve

120 ml             jablečné přesnídávky

Poleva:

200 g             cream cheese

50 g               změklého másla

150 g moučkového cukru

Ozdoba:

Zdobíme dle vlastní fantazie. Já zdobila čokoládovými vajíčky Milka.

Postup:

Troubu si předehřejeme na 180°C.

Smícháme všechny sypké ingredience, tedy oba druhy cukru, hladkou mouku, skořici, muškátový oříšek, zázvor, ořechy, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl.

Přidáme olej, vejce, strouhanou mrkev, jablečnou přesnídávku a vymícháme hladké těsto.

Těsto nalijeme do olejem vymazané a hrubou moukou vysypané bábovkové formy. Pečeme v předehřáté troubě cca 50 minut. Zda je korpus hotový, poznáme zapíchnutím špejle. Špejle nám musí zůstat krásně čistá. V opačném případě pečeme dalších 10 minut a opět otestujeme špejlí.

Pokud máte menší bábovkovou formu a zbyde Vám těsto, můžete z něj udělat muffiny. Těsto nalijte do formy na muffiny, vystlané pečícími košíčky. Pečte zhruba 20-25 minut.

Než se bábovka upeče, přichystáme si polevu. Všechny ingredience dáme do misky a metličkou vyšleháme v hladkou polevu. Pokud je poleva moc hutná, můžeme přidat lžíci mléka, nebo smetany.

Po upečení bábovku vyklopíme a ještě teplou (ne horkou) jí poléváme polevou. Polévejte hezky ze shora, aby se Vám vytvořili krásné stékance. Pokud jste pekli i muffiny, můžete je potírat polevou také. Bábovku zdobíme čokoládovými vajíčky a poté necháme zatuhnout v lednici.

TIP : bábovku můžete ozdobit i nastrouhanou mrkví a ořechy

Přeji dobrou chuť,

Sweet Michaela

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

six + 12 =