PROŠÍVANÁ DEKA

Kdo z vás má rád tvaroh? Prošívaná deka je totiž vláčná buchta s kakaovým korpusem a spoustou tvarohu navrchu. Mně tato buchta připomíná dětství, kdy nám jí pekla naše teta. Přišla si popovídat za mamkou na kafíčko a vždy donesla něco dobrého, ať už to byly různé buchty, řezy, bábovky, nebo jen kupovaná sušenka. Zná to asi každý, ale od cizích mi vždy chutnalo více 🙂 Všimla jsem si, že na blogu mám málo takových buchet na plech, tak to budu muset napravit. Co říkáte, kdybych zalovila v paměti a sem tam vám dávala recept i na obyčejné rychlé buchty, které stojí za to? O víkendu aspoň neprostojíte hodiny v kuchyni, ale upečete rychlou a výbornou buchtu, kterou ocení celá rodina.

TĚSTO:

5 ks                  vajec

1 hrnek             cukru

1 ks                  vanilkový cukr

2 hrnky             hladké mouky

2 lžíce               kakaa

1 ks                  prášek do pečiva

½ hrnku            vlažné vody

½ hrnku            oleje

NÁPLŇ:

2 ks                  plnotučné tvarohy

3 lžíce               cukr moučka

½ sáčku            vanilkového pudingu

1 ks                  vejce

TĚSTO:

Vejce si oddělíme na žloutky a bílky. Žloutky utřeme s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny. Bílky vyšleháme se špetkou soli na tuhý sníh. Smícháme si mouku, kakao a prášek do pečiva. Do žloutkové směsi zašleháme vlažnou vodu, olej a postupně přisypáváme sypkou směs (mouka, kakao, prášek do pečiva). Když máme vše pečlivě vyšlehané, ručně a pomalu zamícháme sníh z bílků.

Nalijeme do vysypané a vymazané formy, nebo plechu.

NÁPLŇ:

Tvarohy, cukr moučku, vanilkový puding a vejce si vyšleháme do hladka. Naplníme zdobící pytlík a tvoříme na těstě mřížky. Mřížky obtáhneme 2x, tvaroh se tak dostane i dovnitř těsta.

Pečeme na 180°C cca 35 minut. Zda je upečeno zjistíme zapíchnutím špejle. Těsto se nesmí lepit na špejli.

Přeji Vám úspěšné pečení a dobrou chuť!

Sweet Michaela

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

twelve − 9 =