Moje rameno stále stávkuje, ale to mě nezastaví v přidávání nových receptů. Přijela ségra na víkend, takže jí zkusím zapojit a otestovat její dovednosti (většinou se jí nic nepovede). Pokud to zvládne ona, tak to zvládne opravdu každý. Znáte „krvavý“ pomeranč? „Krvavé“ pomeranče mají sezónu od prosince až do dubna, nebo května. Rostou na Sicílii a ve Španělsku, ale jejich odrůdy Tarocco Moro (nebo Morro), a Sanguinello (nebo Sanguigno) najdete i v jiných částech zeměkoule. Věděli jste, že tyto pomeranče jsou“krvavé“ z pigmentu zvaného anthocyanin, který se hodně nachází i u jiných rostlin? Vyskytuje se ve formě červené barvy u třešní, modrofialové barvě u červeného zelí, modré barvě u borůvek a chrpy, nebo dokonce ve fialové např. u macešky a lilku. Já se rozhodla z tohoto zázraku udělat sladký chlebíček. Budeme doufat, že to ségra zvládne a nic tu nepodpálí (haha).
PS: zvládla to a tady je výsledek
TĚSTO:
280 g hladké mouky
1½ lžičky prášku do pečiva
¼ lžičky jedlé sody
30 g mletého máku
250 g cukr krupice
1½ lžíce kůry z krvavého pomeranče (dohromady spotřebujete cca 5 pomerančů)
170 g změklého másla
2 ks vejce
75 ml šťávy z krvavého pomeranče
100 g řeckého jogurtu
Špetka soli
POLEVA:
114 g cukr moučka
2-3 lžíce šťávy z krvavého pomeranče
TĚSTO:
V misce smícháme mouku, mák, prášek do pečiva, jedlou sodu, a špetku sody.
V druhé misce vyšleháme změklé máslo s kůrou z krvavých pomerančů a s cukrem do pěny. Bude to trvat cca 3 minutky. Přidáme vejce, řecký jogurt, šťávu z pomerančů a šleháme, dokud se všechny suroviny nespojí. Nakonec přimícháme suché suroviny a vytvoříme lesklé těsto.
Těsto nalijeme do chlebíčkové formy, kterou vysteleme pečícím papírem, nebo vymažeme olejem a vysypeme hrubou moukou (můžete vysypat i kokosem). Pečeme cca 45-50 minut na 180°C. Zda je chlebíček upečený, poznáme zapíchnutím špejle či párátka. Pokud se těsto nelepí, je chlebíček hotový. Vyjmeme ho z trouby a necháme vychladnout.
POLEVA:
Moučkový cukr si prosejeme a smícháme se šťávou z krvavých pomerančů do krásně lesklé polevy. Pokud bude poleva moc tuhá, přidáme šťávu, pokud naopak moc tekutá přidáme cukr.
Vychlazený chlebíček vyndáme z formy, polijeme polevou a zdobíme dle fantazie.
Přeji Vám úspěšné pečení.
Sweet Michaela