MAKOVÝ CHLEBÍČEK S POLEVOU Z KRVAVÝCH POMERANČŮ

Moje rameno stále stávkuje, ale to mě nezastaví v přidávání nových receptů. Přijela ségra na víkend, takže jí zkusím zapojit a otestovat její dovednosti (většinou se jí nic nepovede). Pokud to zvládne ona, tak to zvládne opravdu každý. Znáte „krvavý“ pomeranč? „Krvavé“ pomeranče mají sezónu od prosince až do dubna, nebo května. Rostou na Sicílii a ve Španělsku, ale jejich odrůdy Tarocco Moro (nebo Morro), a Sanguinello (nebo Sanguigno) najdete i v jiných částech zeměkoule. Věděli jste, že tyto pomeranče jsou“krvavé“ z pigmentu zvaného anthocyanin, který se hodně nachází i u jiných rostlin? Vyskytuje se ve formě červené barvy u třešní, modrofialové barvě u červeného zelí, modré barvě u borůvek a chrpy, nebo dokonce ve fialové např. u macešky a lilku. Já se rozhodla z tohoto zázraku udělat sladký chlebíček. Budeme doufat, že to ségra zvládne a nic tu nepodpálí (haha).

PS: zvládla to a tady je výsledek

TĚSTO:

280 g                hladké mouky

1½ lžičky          prášku do pečiva

¼ lžičky            jedlé sody

30 g                 mletého máku

250 g                cukr krupice

1½  lžíce           kůry z krvavého pomeranče (dohromady spotřebujete cca 5 pomerančů)

170 g                změklého másla

2 ks                  vejce

75 ml                šťávy z krvavého pomeranče

100 g                řeckého jogurtu

Špetka soli

POLEVA:

114 g                cukr moučka

2-3 lžíce            šťávy z krvavého pomeranče

TĚSTO:

V misce smícháme mouku, mák, prášek do pečiva, jedlou sodu, a špetku sody.

V druhé misce vyšleháme změklé máslo s kůrou z krvavých pomerančů a s cukrem do pěny. Bude to trvat cca 3 minutky. Přidáme vejce, řecký jogurt, šťávu z pomerančů a šleháme, dokud se všechny suroviny nespojí. Nakonec přimícháme suché suroviny a vytvoříme lesklé těsto.

Těsto nalijeme do chlebíčkové formy, kterou vysteleme pečícím papírem, nebo vymažeme olejem a vysypeme hrubou moukou (můžete vysypat i kokosem). Pečeme cca 45-50 minut na 180°C. Zda je chlebíček upečený, poznáme zapíchnutím špejle či párátka. Pokud se těsto nelepí, je chlebíček hotový. Vyjmeme ho z trouby a necháme vychladnout.

POLEVA:

Moučkový cukr si prosejeme a smícháme se šťávou z krvavých pomerančů do krásně lesklé polevy. Pokud bude poleva moc tuhá, přidáme šťávu, pokud naopak moc tekutá přidáme cukr.

Vychlazený chlebíček vyndáme z formy, polijeme polevou a zdobíme dle fantazie.

Přeji Vám úspěšné pečení.

Sweet Michaela

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

17 − fourteen =