PERNÍK ČOKO & MALINA

Minulý týden jsem dostala neovladatelnou chuť na perník a věděla jsem, že jeden takový si musím upéct. Máte to taky tak, že když máte na něco chuť, tak vás to drží i několik dní? Typickou chuť perníku dodává správné koření jako je skořice, zázvor, hřebíček, kardamon, muškátový oříšek a anýz. Já si perník nedokážu představit bez „řízné“ marmelády a pořádné čoko krusty. A jak máte perník rádi vy?

Těsto:

250 g                mouka pšeničná polohrubá 

500 g                mouka pšeničná hladká 

250 g                krupicový cukr 

4 lžíce               kakao holandského typu 

1 ks                  prášek do pečiva

3 lžíce               perníkového koření

250 g                rostlinný olej 

4 ks                  vejce 

500 ml              kefíru

Na dokončení:

Malinová marmeláda

200 g    čokoláda více jak 52 % 

200 g    smetana

50 g      cukr moučka

Lyfolizované maliny

Mleté pistácie, nebo jiné ořechy

Postup:

Troubu si předehřejeme na 170°C. Sypké suroviny na perník promícháme, přidáme vejce, olej, kefír a vymícháme hladké těsto. Vlijeme na plech o rozměrech 30 x 40 cm vyložený pečícím papírem, nebo vymazaný a moukou vysypaný. Uhladíme a pečeme cca 40 minut, nebo dokud špejle zapíchnutá do těsta nebude po vytažení suchá. Upečený perník necháme vychladnout.

Vychlazený perník rozkrojíme na dvě poloviny, aby se nám s ním lépe manipulovalo a nakonec obě poloviny rozřízneme podélně. Každý plát namažeme malinovou marmeládou a přiklopíme k sobě.

V hrnci si rozpustíme čokoládu se smetanou a moučkovým cukrem do lesklé polevy. Perník umístíme na mřížku a polevou ho poléváme po celé své ploše. Nakonec posypeme lyfolizovanými malinami a mletými pistáciemi. Necháme v lednici ztuhnout a podáváme.

Přeji Vám úspěšné pečení a dobrou chuť!

Sweet Michaela

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

five × four =