Minulý týden jsem dostala neovladatelnou chuť na perník a věděla jsem, že jeden takový si musím upéct. Máte to taky tak, že když máte na něco chuť, tak vás to drží i několik dní? Typickou chuť perníku dodává správné koření jako je skořice, zázvor, hřebíček, kardamon, muškátový oříšek a anýz. Já si perník nedokážu představit bez „řízné“ marmelády a pořádné čoko krusty. A jak máte perník rádi vy?
Těsto:
250 g mouka pšeničná polohrubá
500 g mouka pšeničná hladká
250 g krupicový cukr
4 lžíce kakao holandského typu
1 ks prášek do pečiva
3 lžíce perníkového koření
250 g rostlinný olej
4 ks vejce
500 ml kefíru
Na dokončení:
Malinová marmeláda
200 g čokoláda více jak 52 %
200 g smetana
50 g cukr moučka
Lyfolizované maliny
Mleté pistácie, nebo jiné ořechy
Postup:
Troubu si předehřejeme na 170°C. Sypké suroviny na perník promícháme, přidáme vejce, olej, kefír a vymícháme hladké těsto. Vlijeme na plech o rozměrech 30 x 40 cm vyložený pečícím papírem, nebo vymazaný a moukou vysypaný. Uhladíme a pečeme cca 40 minut, nebo dokud špejle zapíchnutá do těsta nebude po vytažení suchá. Upečený perník necháme vychladnout.
Vychlazený perník rozkrojíme na dvě poloviny, aby se nám s ním lépe manipulovalo a nakonec obě poloviny rozřízneme podélně. Každý plát namažeme malinovou marmeládou a přiklopíme k sobě.
V hrnci si rozpustíme čokoládu se smetanou a moučkovým cukrem do lesklé polevy. Perník umístíme na mřížku a polevou ho poléváme po celé své ploše. Nakonec posypeme lyfolizovanými malinami a mletými pistáciemi. Necháme v lednici ztuhnout a podáváme.
Přeji Vám úspěšné pečení a dobrou chuť!
Sweet Michaela