Pistácie miluji a jsou to jedny z mých oblíbených oříšků. I to je jeden z důvodů proč s nimi poslední dobou experimentuji. Do tohoto receptu jsem použila pistáciový krém od Lifelike, ale můžete použít i pistáciovou pastu či máslo. Cheesecake je díky pistáciím lehce nazelenalý a bílá čokoláda mu dodává tu správnou sladkost. Dozdobila jsem květy ze Sonnentor, které jsem si zamilovala. Věřím, že Vám bude chutnat.
Korpus:
200 g máslových sušenek (Bebe sušenky, lotusky, máslové věnečky)
100 g rozpuštěného másla
Náplň:
600 g cream cheese
100 ml smetany ke šlehání
150 g cukr krystal
3-4 lžíce pistáciového krému, nebo másla (použila jsem od Lifelike)
4 ks vejce
Čokoládová poleva:
100 g bílé čokolády
50 ml smetany ke šlehání
18 g másla
Ozdoba:
Sonnentor síla květů, maliny a borůvky
Korpus:
Dortovou formu o průměru cca 20-22 cm si vyložíme pečícím papírem. Máslo si na mírném ohni rozpustíme a odstavíme. V robotu, nebo tyčovým mixérem rozdrtíme sušenky na prach, smícháme a vysypeme je do dortové formy. Rozpuštěné máslo nalijeme na sušenkovou drť, pomocí lžíce či skleničky utlačíme a dáme chladit do lednice.
Náplň:
Troubu si předehřejeme na 180°C . V robotu vyšleháme dohromady cream cheese, smetanu ke šlehání a cukr. Přidáme pistáciovou pastu a nakonec po jednom zašleháme vejce. Směs vylijeme na vychlazený korpus. Když je trouba vyhřátá, vložíme na její dno plecháček s vodou, abychom pekli v páře, popřípadě zvolíme parní program. Pečeme na 180°C 10 minut. Poté troubu stáhneme na 150°C a pečeme dalších 50 minut. Po upečení se cheesecake ještě lehce klepe, toho se nebojte.
Hotový koláč necháme vychladnout.
Čokoládová poleva:
Je velmi jednoduchá. Ve vodní lázni si rozpustíme čokoládu, smetanu a máslo v hladkou polevu, kterou nalijeme na cheesecake a necháme zatuhnout. Nakonec ozdobíme dle libosti.
Přeji Vám úspěšné pečení a dobrou chuť!
Sweet Michaela