PISTÁCIOVÁ BÁBOVKA

Co se vám vybaví pod slovem bábovka? Mně snad mé první zkušenosti s pečením, hrníčkovou kuchařku mojí mámy, nebo babičku jak míchá těsto. Receptů na bábovku máme nespočet. Hrníčková, Třená, Mramorová, Ořechová, Tvarohová, Kynutá, Citrónová, Čokoládová a mohla bych pokračovat. Pistáciová pro mě byla premiéra, kterou jsem prostě musela vyzkoušet. Moje sestra mi jí totiž přivezla na ochutnání z Brna z jednoho bistra a byla to láska na první sousto. Tato je z pudinků Dr.Oetker, ale chystám se i na variantu z pistáciové pasty. Tahle varianta mi však přijde pro všechny dostupnější, jelikož pistáciové pasty jsou dost drahé. Těším se, až bábovku vyzkoušíte a ochutnáte. Nezapomeňte mě označit u vašich upečených bábovek pod #sweetblogbymichaela #mlsatneníhrich

Těsto:

4 ks                  vejce

130 g                cukr krystal

1 ks                  vanilkový cukr

200 g                rozpuštěné máslo

200 -250 ml      kefíru

1 ks                  prášek do pečiva

230 g                hladké mouky

2 balíčky           Premium puding Jemná Pistácie (Dr. Oetket)

1 hrst               mletých pistácií

sůl

Olej na vymazání a cca 3 lžíce kokosu, nebo polohrubé mouky na vysypání

Poleva:

160 g                moučkový cukr

8 g                   másla   

30 ml                mléka

Růžové potravinářské barvivo (nemusí být)

Ozdoba:

Mleté pistácie

Lyfolizované maliny

Těsto:

Oddělíme si žloutky od bílků. Bílky se špetkou solí vyšleháme na tuhý sníh. Žloutky vyšleháme s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny, postupně do pěny zašleháme rozpuštěné máslo a nakonec i kefír. V misce si smícháme mouku, pistáciové pudinky, prášek do pečiva a mleté pistácie. Po lžících přidáváme sypkou směs do tekuté a šleháme, dokud nám nevznikne krásné těsto. Nakonec už ručně do těsta zamícháme sníh z bílků.

Vymažeme si bábovkovou formu olejem a vysypeme kokosem, nebo polohrubou moukou. Těsto nalijeme do formy a pečeme cca 1 hodinu na 170°C. Zda je bábovka upečená poznáme pomocí zapíchnuté špejle. Těsto se na ní nesmí lepit. Pokud se tak stane, pečte bábovku dalších 10 minut a opět zkuste špejlí. Každá trouba totiž peče jinak.

Po upečení necháme bábovku asi 10 minut ve formě zchladnout. Pak jí opatrně vyklopíme a necháme zcela vychladnout.

Poleva:

Z moučkového cukru, rozpuštěného másla a mléka si metličkou vymícháme lesklou polevu. Nakonec ji obarvíme růžovým potravinářským barvivem (tato možnost je volitelná a můžete polevu nechat bílou). Bábovku zalijeme polevou, zdobíme mletými pistáciemi a rozdrceními lyfolizovanými malinami.

Přeji Vám úspěšné pečení a dobrou chuť!

Sweet Michaela

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

10 + 8 =