Co se vám vybaví pod slovem bábovka? Mně snad mé první zkušenosti s pečením, hrníčkovou kuchařku mojí mámy, nebo babičku jak míchá těsto. Receptů na bábovku máme nespočet. Hrníčková, Třená, Mramorová, Ořechová, Tvarohová, Kynutá, Citrónová, Čokoládová a mohla bych pokračovat. Pistáciová pro mě byla premiéra, kterou jsem prostě musela vyzkoušet. Moje sestra mi jí totiž přivezla na ochutnání z Brna z jednoho bistra a byla to láska na první sousto. Tato je z pudinků Dr.Oetker, ale chystám se i na variantu z pistáciové pasty. Tahle varianta mi však přijde pro všechny dostupnější, jelikož pistáciové pasty jsou dost drahé. Těším se, až bábovku vyzkoušíte a ochutnáte. Nezapomeňte mě označit u vašich upečených bábovek pod #sweetblogbymichaela #mlsatneníhrich
Těsto:
4 ks vejce
130 g cukr krystal
1 ks vanilkový cukr
200 g rozpuštěné máslo
200 -250 ml kefíru
1 ks prášek do pečiva
230 g hladké mouky
2 balíčky Premium puding Jemná Pistácie (Dr. Oetket)
1 hrst mletých pistácií
sůl
Olej na vymazání a cca 3 lžíce kokosu, nebo polohrubé mouky na vysypání
Poleva:
160 g moučkový cukr
8 g másla
30 ml mléka
Růžové potravinářské barvivo (nemusí být)
Ozdoba:
Mleté pistácie
Lyfolizované maliny
Těsto:
Oddělíme si žloutky od bílků. Bílky se špetkou solí vyšleháme na tuhý sníh. Žloutky vyšleháme s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny, postupně do pěny zašleháme rozpuštěné máslo a nakonec i kefír. V misce si smícháme mouku, pistáciové pudinky, prášek do pečiva a mleté pistácie. Po lžících přidáváme sypkou směs do tekuté a šleháme, dokud nám nevznikne krásné těsto. Nakonec už ručně do těsta zamícháme sníh z bílků.
Vymažeme si bábovkovou formu olejem a vysypeme kokosem, nebo polohrubou moukou. Těsto nalijeme do formy a pečeme cca 1 hodinu na 170°C. Zda je bábovka upečená poznáme pomocí zapíchnuté špejle. Těsto se na ní nesmí lepit. Pokud se tak stane, pečte bábovku dalších 10 minut a opět zkuste špejlí. Každá trouba totiž peče jinak.
Po upečení necháme bábovku asi 10 minut ve formě zchladnout. Pak jí opatrně vyklopíme a necháme zcela vychladnout.
Poleva:
Z moučkového cukru, rozpuštěného másla a mléka si metličkou vymícháme lesklou polevu. Nakonec ji obarvíme růžovým potravinářským barvivem (tato možnost je volitelná a můžete polevu nechat bílou). Bábovku zalijeme polevou, zdobíme mletými pistáciemi a rozdrceními lyfolizovanými malinami.
Přeji Vám úspěšné pečení a dobrou chuť!
Sweet Michaela