CRUMBLE S TŘEŠNĚMI, ČERNÝM RYBÍZEM A MANDLOVOU DROBENKOU

 

O víkendu jsem byla u babičky a tam jsem si nasbírala košík třešní. Dlouho jsem přemýšlela, co s nimi udělám a pak jsem si vzpomněla na svojí praxi v Anglii, kde jsem se do Crumble zamilovala. Tento dezert pochází z Anglie a jeho známější verzí je Jablečný Crumble. Já osobně mám v těchto měsících raději tuto kyselejší verzi, která není tak sladká a více osvěží. Třešní jsem neměla dostatek a tak jsem je zkombinovala s černým rybízem, který v mrazáku vyčkával na své využití. Musím říct, že to byla dobrá volba a Crumble tím získal na originalitě.

Náplň:

400 g                    vypeckovaných třešní

400 g                    černého rybízu

¼ hrnku               hladké mouky

¼ hrnku               cukr krystal

2 lž.                      limetové šťávy

Drobenka:

1 hrnek                hladké mouky

½ hrnku               cukr krystal

½ hrnku               třtinového cukru

½ lžč.                   soli

1 hrnek                drcených ovesných vloček

250 g                    másla

1 hrnek                plátků mandlí

Náplň:

Vypeckované třešně a černý rybíz zakápneme šťávou z limetky. V misce si smícháme mouku s cukrem, vysypeme na ovoce a pořádně směs promícháme. Takto připravenou směs vložíme do zapékací misky.

Drobenka:

V misce smícháme hladkou mouku, cukr krystal, třtinový cukr, sůl a ovesné vločky. Studené máslo si nakrájíme na kostičky, vysypeme ho do směsi a prsty hněteme, dokud nám nevznikne drobenka. Pokud se těsto moc lepí, přidáme mouku, pokud je naopak moc suché přidáme lžíci vody. Nakonec do hotové drobenky přimícháme plátky mandlí.

Připravenou náplň zasypeme drobenkou a pečeme na 180°C cca 45 minut do zezlátnutí.

Tip na servírování:

Crumble se servíruje za tepla. Můžete ho jíst jen tak , nebo ho servírujte s domácí šlehačkou či vanilkovou zmrzlinou.

 

Přeji Vám úspěšné pečení a dobrou chuť!

Sweet Michaela

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

sixteen − 2 =