Brownies je jeden z typických Amerických dezertů. Jí se rukou a zapíjí se sklenkou studeného mléka. V restauracích Vám ho obvykle naservírují v teplé podobě s vanilkovou zmrzlinou, nebo domácí šlehačkou. Pro mě je brownies jasná volba, když mi má přijít návštěva, o které vím, že je čokoláda jejich slabost, nebo pokud jdu k někomu takovému na návštěvu já. Brownies není složitý dezert a zvládne ho opravdu každý. Zamilujete si ho díky jeho vláčné struktuře, jednoduchosti a spousty čokolády, kterou obsahuje. Mojí nejoblíbenější variantou je brownies potřené slaným karamelem a ozdobený čerstvým ovocem.
Brownies:
350 g 50% – 60% čokolády
250 g másla
4 ks vejce
240 g cukr krystal
80 g hladké mouky
1 lžč. prášku do pečiva
Oříšek másla na vymazání pekáčku
Slaný karamel:
300 g cukr krystal
250 ml smetany ke šlehání 33%
6 lž. vody
1 lžč. hrubozrnné soli
Ozdoba:
Jakékoliv ovoce (já použila jahody a borůvky)
Brownies:
Nalámeme si čokoládu a nakrájíme máslo na kostičky. Vložíme je do misky a rozpustíme ve vodní lázni. Mezitím si vyšleháme vejce s cukrem do pěny a smícháme si mouku s práškem do pečiva. Do rozehřáté čokolády s máslem vmícháme pěnu z vajec a cukru. Poté do směsi přesejeme mouku s práškem do pečiva a opatrně zamícháme.
Pečící papír si ořízneme dle tvaru pekáčku. Pekáček si vymažeme máslem a pečící papír vložíme do pekáčku. Díky máslu se papír hezky přilepí.
Směs nalijeme na pečící papír a pečeme 30-35 minut na 150°C. Po upečení necháme vychladnout v pekáčku. Vychladnuté nakrájíme na kostky, nakrájené kostky vyndáme na mřížku a necháme ještě vychladnout jednotlivě.
Slaný karamel:
Smetanu si ohřejeme na mírném ohni a odstavíme. V hrnci si smícháme cukr s vodou a na vysokém plamenu přivedeme k varu (nemíchejte a nehýbejte se směsí). Nechtě vařit dokud karamel nezezlátne. Bude to chvilku trvat, ale pozorně ho sledujte. Až chytne zlatou barvu, stáhněte plamen, vlijte smetanu a rychle míchejte (nejlépe metlou). Směs bude bublat, prskat a karamel se srazí, tak se nelekejte. Míchejte, dokud se sražený karamel nerozpustí. Nakonec vsypte lžičku hrubozrnné soli a nechte jí rozpustit (sůl můžete vynechat a udělat si klasický karamel). Pokud Vám karamel zbyde, přelijte ho do skleniček a uchovávejte v lednici.
Ozdoba:
Brownies potírejte vychlazeným karamelem (můžete i teplým) a ozdobte ovocem dle Vaší fantazie.
Přeji Vám úspěšné pečení a dobrou chuť!
Sweet Michaela