ČOKOLÁDOVÉ BROWNIES SE SLANÝM KARAMELEM

Brownies je jeden z typických Amerických dezertů. Jí se rukou a zapíjí se sklenkou studeného mléka. V restauracích Vám ho obvykle naservírují v teplé podobě s vanilkovou zmrzlinou, nebo domácí šlehačkou. Pro mě je brownies jasná volba, když mi má přijít návštěva, o které vím, že je čokoláda jejich slabost, nebo pokud jdu k někomu takovému na návštěvu já. Brownies není složitý dezert a zvládne ho opravdu každý. Zamilujete si ho díky jeho vláčné struktuře, jednoduchosti a spousty čokolády, kterou obsahuje. Mojí nejoblíbenější variantou je brownies potřené slaným karamelem a ozdobený čerstvým ovocem.

Brownies:

350 g                    50% – 60% čokolády

250 g                    másla

4 ks                       vejce

240 g                    cukr krystal

80 g                      hladké mouky

1 lžč.                    prášku do pečiva

Oříšek másla na vymazání pekáčku

Slaný karamel:

300 g                    cukr krystal

250 ml                  smetany ke šlehání 33%

6 lž.                      vody

1 lžč.                    hrubozrnné soli

Ozdoba:

Jakékoliv ovoce (já použila jahody a borůvky)

Brownies:

Nalámeme si čokoládu a nakrájíme máslo na kostičky. Vložíme je do misky a rozpustíme ve vodní lázni. Mezitím si vyšleháme vejce s cukrem do pěny a smícháme si mouku s práškem do pečiva. Do rozehřáté čokolády s máslem vmícháme pěnu z vajec a cukru. Poté do směsi přesejeme mouku s práškem do pečiva a opatrně zamícháme.

Pečící papír si ořízneme dle tvaru pekáčku. Pekáček si vymažeme máslem a pečící papír vložíme do pekáčku. Díky máslu se papír hezky přilepí.

Směs nalijeme na pečící papír a pečeme 30-35 minut na 150°C. Po upečení necháme vychladnout v pekáčku. Vychladnuté nakrájíme na kostky, nakrájené kostky vyndáme na mřížku a necháme ještě vychladnout jednotlivě.

Slaný karamel:

Smetanu si ohřejeme na mírném ohni a odstavíme. V hrnci si smícháme cukr s vodou a na vysokém plamenu přivedeme k varu (nemíchejte a nehýbejte se směsí). Nechtě vařit dokud karamel nezezlátne. Bude to chvilku trvat, ale pozorně ho sledujte. Až chytne zlatou barvu, stáhněte plamen, vlijte smetanu a rychle míchejte (nejlépe metlou). Směs bude bublat, prskat a karamel se srazí, tak se nelekejte. Míchejte, dokud se sražený karamel nerozpustí. Nakonec vsypte lžičku hrubozrnné soli a nechte jí rozpustit (sůl můžete vynechat a udělat si klasický karamel). Pokud Vám karamel zbyde, přelijte ho do skleniček a uchovávejte v lednici.

Ozdoba:

Brownies potírejte vychlazeným karamelem (můžete i teplým) a ozdobte ovocem dle Vaší fantazie.

 

Přeji Vám úspěšné pečení a dobrou chuť!

Sweet Michaela

 

 

           

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

four × five =