BANÁNOVO – SKOŘICOVÁ BÁBOVKA

Taky vám občas doma zbydou přezrálé banány a nevíte co s nimi? Já z nich dnes upekla tuhle boží bábovku, která v sobě ukrývá skořicové mramorování. Letošní zimu bych se mohla pasovat na skořicovou královnu, protože si skořici dávám úplně na všechno a do všeho. Skořice je vlastně v zimě moc prospěšná věc, jelikož prohřívá organismus a podporuje trávení. Sama jsem byla překvapená její chutí a budu jí rozhodně péct častěji.

Ingredience:

300 g hladké mouky

1 ks prášek do pečiva

50 g cukr krupice

50 g třtinový cukr

špetka soli

3 ks přezrálých banánů

2 ks vejce

150 g rozpuštěného másla

130 g zakysané smetany

2 lžíce skořice

Poleva (můžete vynechat):

160 g moučkového cukru

8 g másla

30 ml mléka

Postup:

Hladkou mouku, prášek do pečiva, cukr krystal, třtinový cukr (můžete nahradit i klasickým) a špetku soli smícháme dohromady. Poté si vidličkou rozmačkáme banány, přidáme vejce a vidličkou vyšleháme. K sypké směsi přidáme zakysanou smetanu, rozpuštěné máslo a vyšlehané banány s vejci. Utřeme v hladké těsto. 3/4 těsta nalijeme do vymazané a vysypané bábovkové formy. Do zbylé 1/4 těsta zamícháme dvě lžíce mleté skořice a navrstvíme ho na světlé těsto. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 160°C cca 45 – 50 minut. Vlažnou bábovku vyklepneme z formy a necháme vychladnout.

Na polevu si smícháme mléko s máslem a rozehřejeme směs dokud se máslo nerozpustí. Poté zašleháme po troškách moučkový cukr až nám vznikne hladká poleva, kterou poléváme vychlazenou bábovku. Zdobíme dle fantazie. Já ozdobila celou skořicí a lískovými oříšky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

one × 4 =