Taky vám občas doma zbydou přezrálé banány a nevíte co s nimi? Já z nich dnes upekla tuhle boží bábovku, která v sobě ukrývá skořicové mramorování. Letošní zimu bych se mohla pasovat na skořicovou královnu, protože si skořici dávám úplně na všechno a do všeho. Skořice je vlastně v zimě moc prospěšná věc, jelikož prohřívá organismus a podporuje trávení. Sama jsem byla překvapená její chutí a budu jí rozhodně péct častěji.
Ingredience:
300 g hladké mouky
1 ks prášek do pečiva
50 g cukr krupice
50 g třtinový cukr
špetka soli
3 ks přezrálých banánů
2 ks vejce
150 g rozpuštěného másla
130 g zakysané smetany
2 lžíce skořice
Poleva (můžete vynechat):
160 g moučkového cukru
8 g másla
30 ml mléka
Postup:
Hladkou mouku, prášek do pečiva, cukr krystal, třtinový cukr (můžete nahradit i klasickým) a špetku soli smícháme dohromady. Poté si vidličkou rozmačkáme banány, přidáme vejce a vidličkou vyšleháme. K sypké směsi přidáme zakysanou smetanu, rozpuštěné máslo a vyšlehané banány s vejci. Utřeme v hladké těsto. 3/4 těsta nalijeme do vymazané a vysypané bábovkové formy. Do zbylé 1/4 těsta zamícháme dvě lžíce mleté skořice a navrstvíme ho na světlé těsto. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 160°C cca 45 – 50 minut. Vlažnou bábovku vyklepneme z formy a necháme vychladnout.
Na polevu si smícháme mléko s máslem a rozehřejeme směs dokud se máslo nerozpustí. Poté zašleháme po troškách moučkový cukr až nám vznikne hladká poleva, kterou poléváme vychlazenou bábovku. Zdobíme dle fantazie. Já ozdobila celou skořicí a lískovými oříšky.