Bábovka, typický dezert, který upečete, když k Vám má přijít nečekaná návštěva. Je rychlá, chutná a zavděčíte se s ní skoro každému. Existuje na ní několik receptů a každý má ten svůj osvědčený. Proč jí ale neposunout na vyšší level? Jedním takovým receptem je i Pomerančová bábovka, která je nejenom rychlá a chutná, ale také vypadá, jak když jste nad ní strávili celé dopoledne. Věřte, že Vám jí bude každý chválit už od pohledu a až jí ochutná tak budete královnou/králem kuchně.
Těsto:
4 ks vejce
160 g cukr krystal
1 ks vanilkový cukr
100 ml oleje
250 g polotučného tvarohu
1 ks prášek do pečiva
250 g hladké mouky
Kůra z jednoho pomeranče
Olej na vymazání a cca 3 lžíce kokosu na vysypání
Poleva:
2 lž. studené vody
100 g moučkového cukru
Šťáva z jednoho velkého pomeranče, nebo 2 menších pomerančů
Těsto:
Oddělíme si žloutky od bílků a z bílků vyšleháme tuhý sníh. Žloutky smícháme s vanilkovým cukrem, cukrem krystal a vyšleháme do pěny. Přidáme pomerančovou kůru, olej, tvaroh, zašleháme a přidáme hladkou mouku smíchanou s práškem do pečiva. Nakonec ručně, aby bylo těsto nadýchané zamícháme sníh z bílků.
Vymažeme si bábovkovou formu olejem a vysypeme kokosem. Nalijeme do ní těsto a pečeme cca 1 hodinu na 180°C a po upečení necháme vychladnout.
Poleva:
V mističce metličkou vyšleháme pomerančovou šťávu, vodu a přesátý moučkový cukr na polevu. Bábovku polijeme polevou a podáváme.
Přeji Vám úspěšné pečení a dobrou chuť!
Sweet Michaela