Mák můžete používat jako náplň do buchet, koláčů nebo jako posyp pečiva. Receptů s ním je nepočítaně. Jeho chuť má charakteristické ořechové aroma, které můžete ještě zvýraznit tím, že jej opražíte na pánvi. Díky tomu se totiž z máku uvolní aromatické oleje a zvýší se i jeho křupavost. Mák můžete konzumovat jak v syrovém, tak i tepelně upraveném stavu.
Věděli jste, že maková semena se využívají nejen k jídlu, ale také do olejových barev pro výtvarníky? Pro mě, pro milovnici máku byly tyto makovky jasná volba k vyzkoušení. Loni jsem je našla v nějakém časopise, ale už je nestihla vyzkoušet. Včera jsem je pekla poprvé a dopadlo to na jedničku s hvězdičkou. Něco jsem do receptu přidala, něco odebrala a těším se, jak Vám budou chutnat. Nezapomeňte mě označit u vašich příspěvků pod #mlsatnenihrich a #sweetblogbymichaela
Těsto na cca 30 ks:
400 g hladké mouky
100 g mletého máku
250 g másla
160 g moučkového cukru
3 ks žloutky
1 lžička citrónové šťávy
Mouka na podsypání
Lemon curd alias citrónový krém:
4 ks žloutky
70 ml citrónové šťávy
1 lžička citrónové kůry z bio citrónu
85 g třtinového cukru
60 g másla
1 lžička vanilkového cukru
Postup:
V míse smícháme mouku, mák, změklé máslo, moučkový cukr, 3 žloutky a citrónovou šťávu. Ručně, nebo v robotu vypracujeme do hladkého těsta. Těsto se nesmí lepit. Zabalíme ho do potravinářské fólie, nebo do pytlíku a necháme 2 hodiny odpočinout v lednici.
Vychlazené těsto vyválíme na moukou poprášené ploše na cca 3 mm. Pomocí formiček vykrajujeme kolečka spodní a kolečka vrchní s hvězdičkou uprostřed. Musíme si je napočítat, abychom měli stejný počet vrchních i spodních koleček. Klademe na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180°C cca 7 minut.
Na krém smícháme ve skleněné míse 4 žloutky, citrónovou šťávu, citrónovou kůru, třtinový a vanilkový cukr a máslo. Mísu vložíme na vodní lázeň a směs za občasného míchání uvaříme do hustého krému. Bude to nějaký čas trvat, tak se nebojte, pokud směs nebude houstnout. Měla by mít hustotu pudingu. Mně to trvalo 10 – 15 minut zahřívání. Po zhoustnutí přendáme do misky, přikryjeme potravinářskou fólii nebo pytlíkem a necháme v pokojové teplotě vychladnout.
Krém nanášíme na spodní část pomocí zdobícího pytlíku a nebo mažeme nožem. Přiklopíme vrchní díl a kolečka necháme do druhého dne zaschnout. Skladujeme na chladnějším místě. Makovky nemusí být v lednici.
Přeji Vám úspěšné pečení a dobrou chuť!
Sweet Michaela