MAKOVKY S CITRÓNOVÝM KRÉMEM

Mák můžete používat jako náplň do buchet, koláčů nebo jako posyp pečiva. Receptů s ním je nepočítaně. Jeho chuť má charakteristické ořechové aroma, které můžete ještě zvýraznit tím, že jej opražíte na pánvi. Díky tomu se totiž z máku uvolní aromatické oleje a zvýší se i jeho křupavost. Mák můžete konzumovat jak v syrovém, tak i tepelně upraveném stavu.
Věděli jste, že maková semena se využívají nejen k jídlu, ale také do olejových barev pro výtvarníky? Pro mě, pro milovnici máku byly tyto makovky jasná volba k vyzkoušení. Loni jsem je našla v nějakém časopise, ale už je nestihla vyzkoušet. Včera jsem je pekla poprvé a dopadlo to na jedničku s hvězdičkou. Něco jsem do receptu přidala, něco odebrala a těším se, jak Vám budou chutnat.
Nezapomeňte mě označit u vašich příspěvků pod #mlsatnenihrich a #sweetblogbymichaela

Těsto na cca 30 ks:

400 g                hladké mouky

100 g                mletého máku

250 g                másla

160 g                moučkového cukru

3 ks                  žloutky

1 lžička            citrónové šťávy

Mouka na podsypání

Lemon curd alias citrónový krém:

4 ks                  žloutky

70 ml                citrónové šťávy

1 lžička            citrónové kůry z bio citrónu

85 g                  třtinového cukru

60 g                  másla

1 lžička            vanilkového cukru

Postup:

V míse smícháme mouku, mák, změklé máslo, moučkový cukr, 3 žloutky a citrónovou šťávu. Ručně, nebo v robotu vypracujeme do hladkého těsta. Těsto se nesmí lepit. Zabalíme ho do potravinářské fólie, nebo do pytlíku a necháme 2 hodiny odpočinout v lednici.

Vychlazené těsto vyválíme na moukou poprášené ploše na cca 3 mm. Pomocí formiček vykrajujeme kolečka spodní a kolečka vrchní s hvězdičkou uprostřed. Musíme si je napočítat, abychom měli stejný počet vrchních i spodních koleček. Klademe na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180°C cca 7 minut.

Na krém smícháme ve skleněné míse 4 žloutky, citrónovou šťávu, citrónovou kůru, třtinový a vanilkový cukr a máslo. Mísu vložíme na vodní lázeň a směs za občasného míchání uvaříme do hustého krému. Bude to nějaký čas trvat, tak se nebojte, pokud směs nebude houstnout. Měla by mít hustotu pudingu. Mně to trvalo 10 – 15 minut zahřívání. Po zhoustnutí přendáme do misky, přikryjeme potravinářskou fólii nebo pytlíkem a necháme v pokojové teplotě vychladnout.

Krém nanášíme na spodní část pomocí zdobícího pytlíku a nebo mažeme nožem. Přiklopíme vrchní díl a kolečka necháme do druhého dne zaschnout. Skladujeme na chladnějším místě. Makovky nemusí být v lednici.

Přeji Vám úspěšné pečení a dobrou chuť!

Sweet Michaela

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

5 × 4 =