Jedlé kaštany patří neodmyslitelně k podzimu. Jejich skvělá chuť a pikantní vůně však není jediné, co na nich labužníci obdivují. Jsou velice zdravé a především během podzimu, kdy není dostatek slunečního svitu, nám mohou pomoci zvednout náladu a zahnat chmury. Jejich konzumace také prospívá těm, kteří se léčí s ledvinovými či srdečními potížemi. Jejich příprava je snadná, rychlá a následné využití pestré. Před víkendem jsem od kamarádky dostala celý pytlík jedlých kaštanů, který každoročně dostává od sousedky na chalupě a neví co z nich udělat. Nechala jsem se inspirovat typickým Anglickým trifle, což je dezert skládající se z několika vrstev krémů, ovoce a šlehačky. Trifle se dělává do jedné velké mísy, ale mně přišlo hezčí udělat ho do menších skleniček. Recept je na cca 6-8 porcí. Záleží do jak velkých skleniček budete servírovat.
KORPUS:
150 g máslových sušenek (Bebe sušenky, lotusky, máslové věnečky)
60 g rozpuštěného másla
KRÉM:
250 g mascarpone
250 g smetany ke šlehání
50 g cukr moučka
ZKARAMELIZOVANÉ KAŠTANY:
150 g jedlých kaštanů
2 lžíce cukr krystal
2 lžíce vody
KAŠTANOVÁ ŠLEHAČKA:
100 g jedlých kaštanů
250 g smetany ke šlehání
2 lžíce cukr moučka
KORPUS:
Máslo si na mírném ohni rozpustíme a odstavíme. V robotu, nebo tyčovým mixérem rozdrtíme sušenky na prach. Rozpuštěné máslo nalijeme na sušenkovou drť, smícháme dohromady a pomocí lžící nandáme do skleniček. Necháme chladit v lednici.
KRÉM:
Do mísy dáme mascarpone, smetanu ke šlehání, cukr moučku a mixérem vše vyšleháme do hladkého krému.
ZKARAMELIZOVANÉ KAŠTANY:
Kaštany nařízneme do kříže, vložíme je na pečící papír a pečeme je na 200°C cca 15 minut. Ještě teplé je vyloupeme a 100 g si odložíme na kaštanovou šlehačku. 150 g kaštanů nasekáme na kousky, vhodíme na pánev, zasypeme cukrem, zalijeme vodou a necháme je zkaramelizovat. Jak začne směs bublat, trošku jí promícháme a odstavíme z ohně.
KAŠTANOVÁ ŠLEHAČKA:
100 g kaštanů v mixéru rozemeleme. Vyšleháme si šlehačku s moučkovým cukrem a mleté kaštany do ní opatrně ručně zamícháme.
KOMPLETACE:
Pak už to je jednoduché. Na sušenkový základ pomocí zdobícího pytlíku (můžete i lžící) naneseme krém, dále zkaramelizované kaštany a vršek ozdobíme kaštanovou šlehačkou. Trifle je hotový a můžete ho ihned podávat.
Přeji Vám úspěšné pečení a dobrou chuť!
Sweet Michaela