KAŠTANOVÉ TRIFLE

Jedlé kaštany patří neodmyslitelně k podzimu. Jejich skvělá chuť a pikantní vůně však není jediné, co na nich labužníci obdivují. Jsou velice zdravé a především během podzimu, kdy není dostatek slunečního svitu, nám mohou pomoci zvednout náladu a zahnat chmury. Jejich konzumace také prospívá těm, kteří se léčí s ledvinovými či srdečními potížemi. Jejich příprava je snadná, rychlá a následné využití pestré. Před víkendem jsem od kamarádky dostala celý pytlík jedlých kaštanů, který každoročně dostává od sousedky na chalupě a neví co z nich udělat. Nechala jsem se inspirovat typickým Anglickým trifle, což je dezert skládající se z několika vrstev krémů, ovoce a šlehačky. Trifle se dělává do jedné velké mísy, ale mně přišlo hezčí udělat ho do menších skleniček. Recept je na cca 6-8 porcí. Záleží do jak velkých skleniček budete servírovat.

KORPUS:

150 g    máslových sušenek (Bebe sušenky, lotusky, máslové věnečky)

60 g      rozpuštěného másla

KRÉM:

250 g    mascarpone

250 g    smetany ke šlehání

50 g      cukr moučka

ZKARAMELIZOVANÉ KAŠTANY:

150 g    jedlých kaštanů

2 lžíce   cukr krystal

2 lžíce   vody

KAŠTANOVÁ ŠLEHAČKA:

100 g    jedlých kaštanů

250 g    smetany ke šlehání

2 lžíce cukr moučka

KORPUS:

Máslo si na mírném ohni rozpustíme a odstavíme. V robotu, nebo tyčovým mixérem rozdrtíme sušenky na prach. Rozpuštěné máslo nalijeme na sušenkovou drť, smícháme dohromady a pomocí lžící nandáme do skleniček. Necháme chladit v lednici.

KRÉM:

Do mísy dáme mascarpone, smetanu ke šlehání, cukr moučku a mixérem vše vyšleháme do hladkého krému.

ZKARAMELIZOVANÉ KAŠTANY:

Kaštany nařízneme do kříže, vložíme je na pečící papír a pečeme je na 200°C cca 15 minut. Ještě teplé je vyloupeme a 100 g si odložíme na kaštanovou šlehačku. 150 g kaštanů nasekáme na kousky, vhodíme na pánev, zasypeme cukrem, zalijeme vodou a necháme je zkaramelizovat. Jak začne směs bublat, trošku jí promícháme a odstavíme z ohně.

KAŠTANOVÁ ŠLEHAČKA:

100 g kaštanů v mixéru rozemeleme. Vyšleháme si šlehačku s moučkovým cukrem a mleté kaštany do ní opatrně ručně zamícháme.

KOMPLETACE:

Pak už to je jednoduché. Na sušenkový základ pomocí zdobícího pytlíku (můžete i lžící) naneseme krém, dále zkaramelizované kaštany a vršek ozdobíme kaštanovou šlehačkou. Trifle je hotový a můžete ho ihned podávat.

Přeji Vám úspěšné pečení a dobrou chuť!

Sweet Michaela

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

six + eleven =