JABLEČNÉ MUMIE

Halloween se blíží a tak jsme o víkendu zkoušeli se synovcem pár dobrot. Na chalupě jsme si nasbírali jablíčka a místo klasického štrůdlu jsme vymysleli mumie, které měly velký úspěch. Na mumie si doporučuji udělat těsto dle receptu, ale pokud na to nemáte čas, klidně Vám poslouží kupované listové. Jen si hlídejte ve složení, že na něj bylo použito máslo a ne ztužený tuk, či oleje. Díváte se na složení potravin? Já si občas v obchodu projdu různé potraviny a zrovna u listového těsta se divím, kolik druhů není děláno z másla. Hlídejte si co jíte, myslím, že občas u vašich oblíbených produktů budete v údivu. Dobré listové mají např. na rohlik.cz a je to Babické listové těsto ze Sklizeno.

OČKA:

Bílý fondán

Černý fondán (pokud neseženete, můžete obarvit černou potravinářskou barvou)

Voda na spojení

TĚSTO:

400 g                hladké mouky

1 lžč.                   soli

1 lž.                     cukr krystal

225 g                studeného másla

100 ml              studené vody

NÁPLŇ:

4 ks                   červených jablek

5 lžic                 cukr krystal

100 + 25 ml   vody

1 lžíce               másla

1 lžíce               perníkového koření

1 lžička            skořice

Vejce na pomazání a vanilkový cukr na posypání

OČKA:

Lepší je vytvořit si očka den předem a nechat je do druhého dne zatvrdnout.

Kousky fondánu si rozválíme na placku, ze které vykrajujeme pomocí formičky, nebo kulaté zdobící špičky malá kolečka. Bílé bude větší, černé menší. Černé nalepíme pomocí vody na bílé a vytvoříme očko.

TĚSTO:

Do velké mísy proseji mouku se solí, přidám cukr, máslo nakrájené na kostičky a studenou vodu. Těsto hnětu v robotu pomocí hnětací metly anebo uhněteme přímo rukami. Pokud se těsto drobí, přidejte vodu, pokud je moc lepivé, přidejte mouku. Těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte min. hodinu v lednici (ideální je přes noc).

NÁPLŇ:

Jablka zbavíme jadřinců a nakrájíme na menší plátky. Cukr nasypeme do hluboké pánve, přidáme 3 lžíce vody a necháme postupně rozpustit a zhnědnout (nemícháme). Až bude mít karamel požadovanou karamelovou barvu, rozpustíme v něm lžíci másla. Nakrájená jablka vysypeme na karamel, zalijeme 100 ml vody, zasypeme perníkovým kořením a skořicí a necháme dusit do zhoustnutí. Odstavíme z plotýnky a necháme vychladnout.

KOMPLETACE:

Těsto si vyválíme na obdélníky (velikost je vyloženě na vás). Doprostřed obdélníku vložíme jablečnou náplň a zbytek těsta po bocích rozkrájíme na proužky (viz. obrázek). Proužky ledabyle klademe přes jablečnou náplň. Těsto potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme vanilkovým cukrem. Pečeme na 180°C cca 30 minut. Mumie musí být krásně zlatavé. Nakonec na vychladnuté mumie umístíme očka.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

4 × one =