Když jsem minulý týden procházela kolem kvetoucího bezu, napadlo mě zakomponovat ho do nějakého svěžího, letního receptu. Zrodil se nápad na tartaletky s citrónovým krémem, který je opravdu lehký a osvěžující. Vypadá komplikovaně, ale opak je pravdou. Tartaletky budete mít hotové do hodinky. Sezóna malin a bezu je v plném proudu, tak se do nich pusťte.
Recept je na cca 10 ks:
Těsto:
250 g hladké mouky
125 g másla
70 g krupicového cukru
2 ks žloutky
5 cl vody
špetka soli
Citronový krém:
250 g mascarpone
125 ml smetany ke šlehání 33%
2 lžíce moučkového cukru
Šťáva a kůra z jednoho citrónu
Ozdoba:
Maliny
Květy bezu
Těsto:
Z mouky, studeného másla, cukru, žloutků, vody a špetky soli vypracujeme v robotu hladké těsto. Necháme ho odležet min. hodinu, nebo přes noc v lednici. Vychlazené těsto vyválíme a přeneseme na formičky, dlaní zatlačíme, vyřízneme a těsto do formiček následně utlačíme prsty. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180°C cca 10 minut do zezlátnutí. Ještě teplé je vyklopíme z formiček a necháme vychladnout.
Citrónový krém:
V misce si vyšleháme smetanu do tuha a dáme chladit. Mascarpone si utřeme s cukrem, citronovou šťávou a citronovou kůrou. Poté do mascarpone pomalu ručně zamícháváme vyšlehanou smetanu, dokud nám nevznikne hladký krém. Dle chuti můžete přidat cukr, nebo citrónovou šťávu.
Krém si naneseme do zdobícího sáčku a nastříkáme jej na upečené tartaletky.
Dozdobíme malinami a květy bezu.
Přeji Vám úspěšné pečení a dobrou chuť!
Sweet Michaela