REBARBOROVO – JAHODOVÝ KOLÁČ S MANDLEMI

Rebarborová sezóna je v plném proudu a tak mám pro Vás recept na tento úžasný koláč. Mix s jahodami a kyselou rebarborou je svěží a lehký. Jednou ho ochutnáte a nebudete chtít péct nic jiného. Můžete ho podávat se zakysanou smetanou, domácí šlehačkou, nebo vanilkovou zmrzlinou a dozdobit mátou. Pozor! Koláč je velmi návykový.

Těsto:

310 g                hladké mouky

1 lžč.                soli

1 lž.                 cukr krystal

225 g                studeného másla

125 ml              studené vody

Mandlová posypka:

40 g                  mletých mandlí

2 lž.                 polohrubé mouky

5 lž.                 cukr krystal

Náplň:

300 g                rebarbory

300 g                jahod

2 ks                  vanilkový cukr

2 lžíce               škrobu (kukuřičný, bramborový)

3 lžíce               smetany ke šlehání

Těsto:

Do velké mísy prosejeme mouku se solí a smícháme s cukrem. Máslo si nakrájíme na kostičky a přidáme do mísy s moukou. Těsto zpracováváme prsty tak dlouho až z něj uděláme drobenku. Přilijeme 125 ml studené vody a hněteme dokud, nevznikne krásné vláčné těsto, které drží pohromadě. Pokud se drolí, přidejte vodu, nebo v opačném případě přisypte mouku. Těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte min. hodinu v lednici (ideálně přes noc).

Vychladlé těsto si rozválíme na pečícím papíře na placku o průměru cca 35 cm.

Mandlová posypka:

Mandlovou posypku si vytvořte smícháním všech ingrediencí. Posypeme jí vyválené těsto, ale necháme si volný okraj cca 4 cm.

Náplň:

Rebarboru omyjeme, oloupeme a nakrájíme na kousky. Jahody zbavíme stopek a nakrájíme je na plátky. Ovoce smícháme dohromady s 1,5 balením vanilkového cukru, 2 lžícemi škrobu a směs rozprostřeme na mandlovou posypku. Okraje těsta pomalu překrýváme přes ovocnou směs, potřeme je smetanou a zasypeme vanilkovým cukrem.  Než se nám vyhřeje trouba, dáme koláč chladit do lednice.

Troubu si předehřejte na 200°C, koláč do ní vložíme a snížíme teplotu na 150°C. Pečeme cca 30 – 40 minut dokud okraje nezezlátnou. Koláč necháme vychladnout a podáváme se zakysanou smetanou, šlehačkou, nebo vanilkovou zmrzlinou.

Přeji Vám úspěšné pečení a dobrou chuť!

Sweet Michaela

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

fourteen − six =