Rebarborová sezóna je v plném proudu a tak mám pro Vás recept na tento úžasný koláč. Mix s jahodami a kyselou rebarborou je svěží a lehký. Jednou ho ochutnáte a nebudete chtít péct nic jiného. Můžete ho podávat se zakysanou smetanou, domácí šlehačkou, nebo vanilkovou zmrzlinou a dozdobit mátou. Pozor! Koláč je velmi návykový.
Těsto:
310 g hladké mouky
1 lžč. soli
1 lž. cukr krystal
225 g studeného másla
125 ml studené vody
Mandlová posypka:
40 g mletých mandlí
2 lž. polohrubé mouky
5 lž. cukr krystal
Náplň:
300 g rebarbory
300 g jahod
2 ks vanilkový cukr
2 lžíce škrobu (kukuřičný, bramborový)
3 lžíce smetany ke šlehání
Těsto:
Do velké mísy prosejeme mouku se solí a smícháme s cukrem. Máslo si nakrájíme na kostičky a přidáme do mísy s moukou. Těsto zpracováváme prsty tak dlouho až z něj uděláme drobenku. Přilijeme 125 ml studené vody a hněteme dokud, nevznikne krásné vláčné těsto, které drží pohromadě. Pokud se drolí, přidejte vodu, nebo v opačném případě přisypte mouku. Těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte min. hodinu v lednici (ideálně přes noc).
Vychladlé těsto si rozválíme na pečícím papíře na placku o průměru cca 35 cm.
Mandlová posypka:
Mandlovou posypku si vytvořte smícháním všech ingrediencí. Posypeme jí vyválené těsto, ale necháme si volný okraj cca 4 cm.
Náplň:
Rebarboru omyjeme, oloupeme a nakrájíme na kousky. Jahody zbavíme stopek a nakrájíme je na plátky. Ovoce smícháme dohromady s 1,5 balením vanilkového cukru, 2 lžícemi škrobu a směs rozprostřeme na mandlovou posypku. Okraje těsta pomalu překrýváme přes ovocnou směs, potřeme je smetanou a zasypeme vanilkovým cukrem. Než se nám vyhřeje trouba, dáme koláč chladit do lednice.
Troubu si předehřejte na 200°C, koláč do ní vložíme a snížíme teplotu na 150°C. Pečeme cca 30 – 40 minut dokud okraje nezezlátnou. Koláč necháme vychladnout a podáváme se zakysanou smetanou, šlehačkou, nebo vanilkovou zmrzlinou.
Přeji Vám úspěšné pečení a dobrou chuť!
Sweet Michaela