LEVANDULOVÝ CHEESECAKE

Již druhým rokem jezdím ke známým, natrhat si levanduli. Následně ji suším a nechávám si ji na zdobení dortů a dezertů. Loni jsem z ní dělala i Levandulový sirup. Recept na něj najdete zde. Tento cheesecake byl testován mými kamarádkami a uspěl. Je levandulí lehce aromatizovaný a jeho chuť vás asi dost překvapí. Na dobarvení jsem použila gelové barvivo, ale určitě ho můžete i vynechat. Jen počítejte s tím, že levandule nepustí tolik barvy, aby byla schopná cheesecake obarvit do fialova. Těším se na Vaše výsledky a budu ráda pokud mě označíte @sweetblogbymichaela

Korpus:

200 g                čokoládových sušenek (já použila BeBe sušenky)

100 g                rozpuštěného másla

Náplň:

600 g                cream cheese

100 g                cukru krupice

100 ml             30% smetany ke šlehání

1.5 lžíce            levandule

4 ks                  vajec

Špetka soli

Fialové gelové barvivo

Glazura:

180 g                zakysané smetany

30 g                  cukru krupice

Ozdoba:

Květy a listy levandule

Korpus:

Vezmeme si koláčovou formu, ale můžeme použít i formu dortovou, kterou si vyložíme pečícím papírem. Máslo si na mírném ohni rozpustíme a odstavíme. V robotu, nebo tyčovým mixérem rozdrtíme sušenky na prach a vysypeme je do dortové formy. Rozpuštěné máslo nalijeme na sušenkovou drť, pomocí lžíce či skleničky utlačíme i do boků formy a dáme chladit do lednice.

Náplň:

Troubu si předehřejeme na 180°C . Smetanu s levandulí dáme do hrnce a za stálého míchání přivedeme k varu. Odstavíme z plotýnky, přidáme kapku fialového barviva a necháme levanduli louhovat do vychladnutí. V robotu, nebo mixérem vyšleháme cream cheese s cukrem a špetkou solí. Zašleháme vejce a nakonec přilijeme levandulovou smetanu, kterou si scedíme přes sítko. Vyšleháme a směs vlijeme na připravený sušenkový korpus. Když je trouba vyhřátá, vložíme na její dno plecháček s vodou, abychom pekli v páře, popřípadě zvolíme parní program. Pečeme na 180°C 10 minut. Poté troubu stáhneme na 150°C a pečeme dalších 50 minut. Upečený cheesecake by se nám měl klepat jako rosol.

Glazura:

Zakysanou smetanu si smícháme s cukrem a vlažný cheesecake glazurou potřeme. Ozdobíme levandulí a necháme v lednici chladit, nejlépe do druhého dne.

Přeji Vám úspěšné pečení a dobrou chuť!

Sweet Michaela

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

16 + five =