Tento koláč jsem si v podstatě vymyslela, když mě přepadla chuť na něco dobrého s pudinkem. Je upečen z ingrediencí, které má většina z nás doma. Tento vynikající koláč potěší na jakékoliv oslavě, návštěvě, nebo jenom doma u kávy či čaje.
Korpus:
250 g hladké mouky
125 g másla
50ml studené vody
špetka soli
oříšek másla na vymazání formy
Náplň:
1 ks vanilkový pudink
0,5l mléka
2 lžíce cukr krystal
Zdobení:
350 g jahod
2 lžíce cukr moučka
Korpus:
Máslo si nakrájíme na kostky a smícháme s prosátou moukou a solí a rukama si uděláme takovou drobenku. Přilijte 30ml studené vody a hněteme, dokud se těsto nespojí. Pokud je těsto stále drobivé přidejte zbytek vody, v opačném případě (těsto se lepí na prsty) přisypeme mouku. Těsto nesmí lepit a musí být krásně vláčné a propojené. Z těsta si udělejte větší kouli, zabalte ji do potravinářské fólie nebo do pytlíku a nechte v lednici minimálně hodinu odležet.
Odpočinuté těsto si hnětením rozpracujeme a uděláme z něj placku, kterou poté rozválíme na větší placku (dle koláčové formy) cca 1 cm vysokou. Pomocí válečku jí přeneseme na máslem vymazanou formu, prsty zapracujeme do formy, odřízneme přebytečné okraje a dno těsta propícháme vidličkou. Na těsto vložíme pečící papír a zatěžkáme fazolemi (někdy mi poslouží i rýže, či čočka). To aby se těsto nenafukovalo. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 190°C přibližně 30 minut. Po upečení necháme korpus vychladnout.
Náplň:
Vanilkový pudink si uvaříme dle návodu na obalu a za občasného promíchání ho necháme vychladnout do vlažna. Vlažný pudink navrstvíme na korpus a máme skoro hotovo.
Zdobení:
Jahody si nakrájíme na plátky a klademe je přes sebe. Vždy začínáme od krajů do středu. Když máte hotovo, dáte koláč ještě na hodinku do lednice zatuhnout. Hotový koláč pocukrujte moučkovým cukrem a můžete podávat.
Přeji Vám úspěšné pečení a dobrou chuť.
Sweet Michaela
Jeden komentář
Kačka
vypadá parádně 🙂