Křehký jahodový koláč s vanilkovým pudinkem

Tento koláč jsem si v podstatě vymyslela, když mě přepadla chuť na něco dobrého s pudinkem. Je upečen z ingrediencí, které má většina z nás doma. Tento vynikající koláč potěší na jakékoliv oslavě, návštěvě, nebo jenom doma u kávy či čaje.

Korpus:

250 g    hladké mouky

125 g    másla

50ml     studené vody

špetka soli

oříšek másla na vymazání formy

Náplň:

1 ks      vanilkový pudink

0,5l      mléka

2 lžíce   cukr krystal

Zdobení:

350 g    jahod

2 lžíce   cukr moučka

Korpus:

Máslo si nakrájíme na kostky a smícháme s prosátou moukou a solí a rukama si uděláme takovou drobenku. Přilijte 30ml studené vody a hněteme, dokud se těsto nespojí. Pokud je těsto stále drobivé přidejte zbytek vody, v opačném případě (těsto se lepí na prsty) přisypeme mouku. Těsto nesmí lepit a musí být krásně vláčné a propojené. Z těsta si udělejte větší kouli, zabalte ji do potravinářské fólie nebo do pytlíku a nechte v lednici minimálně hodinu odležet.

Odpočinuté těsto si hnětením rozpracujeme a uděláme z něj placku, kterou poté rozválíme na větší placku (dle koláčové formy) cca 1 cm vysokou. Pomocí válečku jí přeneseme na máslem vymazanou formu, prsty zapracujeme do formy, odřízneme přebytečné okraje a dno těsta propícháme vidličkou. Na těsto vložíme pečící papír a zatěžkáme fazolemi (někdy mi poslouží i rýže, či čočka). To aby se těsto nenafukovalo. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 190°C přibližně 30 minut. Po upečení necháme korpus vychladnout.

 Náplň:

Vanilkový pudink si uvaříme dle návodu na obalu a za občasného promíchání ho necháme vychladnout do vlažna. Vlažný pudink navrstvíme na korpus a máme skoro hotovo.

Zdobení:

Jahody si nakrájíme na plátky a klademe je přes sebe. Vždy začínáme od krajů do středu. Když máte hotovo, dáte koláč ještě na hodinku do lednice zatuhnout. Hotový koláč pocukrujte moučkovým cukrem a můžete podávat.

 

Přeji Vám úspěšné pečení a dobrou chuť.

Sweet Michaela

 

Jeden komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

14 − three =