JABLEČNÝ KOLÁČ SE ZAKYSANOU SMETANOU

Ráda peču ze sezónních surovin. Na podzim jich můžete využít nepřeberné množství, jako jsou třeba hrušky, švestky, jablka, ořechy, šípky, fíky, hroznové víno, ale sladké se dá péct třeba i z dýně, červené řepy, batátů či cukety. Tentokrát padla volba na jablka. Jablka obsahují celou řadu látek prospěšných organismu, zvyšují imunitu a také mají vliv na odolnost vůči stresu. O sladkém se zase říká, že je dobré na nervy. A teď ruku na srdce. Kolikrát jste smutek, špatnou náladu, blbý den zajídali sladkým? Proto tímto koláčem nehřešíte, jenom spojujete příjemné s užitečným! Tak si ho upečte, uvařte si kávu či čaj, zakousněte se a užívejte si den s úsměvem.

Těsto:

310 g                hladké mouky

1 lžč.                soli

1 lž.                 cukr krystal

225 g                studeného másla

125 ml              studené vody

Fazole na zatížení těsta

Náplň:

700 g                jablek

200+400 ml    studené vody

½ ks                 citrón

6 lžic                cukr krystal

2 ks                  vanilkový pudink

Na potření:

200 g                zakysané smetany

1 ks                  vanilkový cukr

Skořice na posypání

Těsto:

Do velké mísy prosejeme mouku se solí a smícháme s cukrem. Máslo si nakrájíme na kostičky a přidáme do mísy s moukou. Těsto zpracováváme prsty tak dlouho až z něj uděláme drobenku. Přilijeme 125 ml studené vody a hněteme dokud, nevznikne krásné vláčné těsto, které drží pohromadě. Pokud se drolí, přidejte vodu, nebo v opačném případě přisypte mouku. Těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte min. hodinu v lednici (ideálně přes noc).

Těsto si vyválíme, přeneseme na koláčovou formu, prsty utlačíme do krajů a dno propícháme vidličkou. Těsto přikryjeme pečícím papírem, zasypeme fazolemi, aby se nenafukovalo a pečeme cca 20 minut na 180°C. Po upečení, necháme vychladnout.

Náplň:

Než se nám těsto upeče, připravíme si náplň.

Jablka zbavíme jadřinců, nakrájíme je na malé kostky a vložíme do hrnce. Přidáme citrónovou šťávu, cukr, 200 ml vody a přivedeme k varu. Změklá jablka rozšťoucháme šťouchadlem na brambory. Smícháme 2 vanilkové pudinky se 400 ml vody a vlijeme do jablečné směsi. Mícháme, dokud nám jablečná směs nezhoustne, stáhneme z plotýnky a vrstvíme na předpečený korpus.

Koláč necháme vychladnout.

Na potření:

Zakysanou smetanu smícháme s vanilkovým cukrem a koláč pomocí lžíce potřeme. Nakonec posypeme skořicí a necháme min. 1 hodinu vychladit v lednici.

Přeji Vám úspěšné pečení a dobrou chuť!

Sweet Michaela

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

11 − two =