Ráda peču ze sezónních surovin. Na podzim jich můžete využít nepřeberné množství, jako jsou třeba hrušky, švestky, jablka, ořechy, šípky, fíky, hroznové víno, ale sladké se dá péct třeba i z dýně, červené řepy, batátů či cukety. Tentokrát padla volba na jablka. Jablka obsahují celou řadu látek prospěšných organismu, zvyšují imunitu a také mají vliv na odolnost vůči stresu. O sladkém se zase říká, že je dobré na nervy. A teď ruku na srdce. Kolikrát jste smutek, špatnou náladu, blbý den zajídali sladkým? Proto tímto koláčem nehřešíte, jenom spojujete příjemné s užitečným! Tak si ho upečte, uvařte si kávu či čaj, zakousněte se a užívejte si den s úsměvem.
Těsto:
310 g hladké mouky
1 lžč. soli
1 lž. cukr krystal
225 g studeného másla
125 ml studené vody
Fazole na zatížení těsta
Náplň:
700 g jablek
200+400 ml studené vody
½ ks citrón
6 lžic cukr krystal
2 ks vanilkový pudink
Na potření:
200 g zakysané smetany
1 ks vanilkový cukr
Skořice na posypání
Těsto:
Do velké mísy prosejeme mouku se solí a smícháme s cukrem. Máslo si nakrájíme na kostičky a přidáme do mísy s moukou. Těsto zpracováváme prsty tak dlouho až z něj uděláme drobenku. Přilijeme 125 ml studené vody a hněteme dokud, nevznikne krásné vláčné těsto, které drží pohromadě. Pokud se drolí, přidejte vodu, nebo v opačném případě přisypte mouku. Těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte min. hodinu v lednici (ideálně přes noc).
Těsto si vyválíme, přeneseme na koláčovou formu, prsty utlačíme do krajů a dno propícháme vidličkou. Těsto přikryjeme pečícím papírem, zasypeme fazolemi, aby se nenafukovalo a pečeme cca 20 minut na 180°C. Po upečení, necháme vychladnout.
Náplň:
Než se nám těsto upeče, připravíme si náplň.
Jablka zbavíme jadřinců, nakrájíme je na malé kostky a vložíme do hrnce. Přidáme citrónovou šťávu, cukr, 200 ml vody a přivedeme k varu. Změklá jablka rozšťoucháme šťouchadlem na brambory. Smícháme 2 vanilkové pudinky se 400 ml vody a vlijeme do jablečné směsi. Mícháme, dokud nám jablečná směs nezhoustne, stáhneme z plotýnky a vrstvíme na předpečený korpus.
Koláč necháme vychladnout.
Na potření:
Zakysanou smetanu smícháme s vanilkovým cukrem a koláč pomocí lžíce potřeme. Nakonec posypeme skořicí a necháme min. 1 hodinu vychladit v lednici.
Přeji Vám úspěšné pečení a dobrou chuť!
Sweet Michaela