CHEESECAKE S DOMÁCÍM KARAMELEM

Na Instagramu jsem Vás nechala hlasovat o dalším receptu. Bylo to těsné, ale Karamelový cheesecake vyhrál. Já osobně ho mám moc ráda. Karamel je pro mě taková malá závislost. Uplatíte mě karamelovou zmrzlinou, karamelkami, čokoládou s karamelem, prostě jsem taková karamelová královna. Kdo ho máte taky tak rádi, tak pro Vás je tenhle recept ideální. A jestli jste ještě nikdy nedělali karamel doma, tak se toho rozhodně nebojte. Jen se držte postupu a bedlivě ho sledujte, má tendenci se rychle přepálit. Držím palce a doufám, že si na něm pochutnáte.

Korpus:

250 g    karamelových sušenek  (lotusky)

100 g      rozpuštěného másla

Náplň:

750 g    polotučného tvarohu

80 g      moučkového cukru

1 lžíce   vanilkového cukru

4 ks      vejce

Karamel:

150 g                cukr krystal

125 ml              smetany ke šlehání 33%

4 lž.                 vody

Korpus:

Rozpustíme si máslo. Poté tyčovým mixérem rozdrtíme sušenky do kterých  rozpuštěné máslo zamícháme. Nebojte se, když se i po přidání másla bude hmota drolit a drobit, to je naprosto v pořádku. Tuto směs nasypeme do dortové formy (Ø 26 cm) a lžící popřípadě prsty směs utlačíme do formy a do jejích krajů, tak aby nám po nalití náplně zbylo místo i na karamel a dáme vychladit. Stačí na 10 minutek.

Náplň:

Tvaroh, cukr, vanilkový cukr a vejce smícháme dohromady, dokud nám nevznikne hladká náplň. Tuto náplň nalijeme na vychlazený korpus. Troubu si předehřejeme na 180°C . Když je trouba vyhřátá, vložíme na její dno plecháček s vodou a připravený koláč dáme péct. Pečeme na 180°C 10 minut, poté troubu stáhneme na 140°C a pečeme dalších 45-50 minut. Hotový koláč necháme vychladnout.

Karamel:

V hrnci si smícháme cukr s vodou a na vysokém plamenu přivedeme k varu (nemíchejte a nehýbejte se směsí). Nechtě vařit dokud karamel nezezlátne. Bude to chvilku trvat, ale pozorně ho sledujte. Až chytne zlatou barvu, stáhněte plamen, vlijte smetanu a rychle míchejte. Směs bude bublat, prskat a karamel se srazí, tak se nelekejte. Míchejte, dokud se sražený karamel nerozpustí dohladka a nechte chladnout.

Koláč zalijte vlažným karamelem, rozetřete do stran a nejlépe přes noc nechte zatuhnout.

Ozdoba:

Zdobíme dle chuti a fantazie. Já ozdobila sladkým popcornem a karamelovými sušenkami Tofík (lidl).

Přeji Vám úspěšné pečení a dobrou chuť!

Sweet Michaela

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

twenty − 3 =