PERNÍKOVÝ DORT S PEČENÝMI BLUMAMI

Podzim je jedno z mých oblíbených ročních období. Příroda nám ukazuje, jak krásně dokáže být barevná, ale zároveň i nevlídná a deštivá. V takových dnech je nejlepší zalézt si pod deku s horkým čajem, dobrou knihou a něčím sladkým a voňavým jako je perník. Nejen, že vám provoní byt, ale uspokojí i vaše chuťové pohárky. Zahoďte pro jednou typické recepty s čokoládovou či ledovou polevou a vyzkoušejte tento perníkový dort s tvarohovým krémem a blumami.

Těsto:

300 g                cukr

150 ml              slunečnicového oleje

2 ks                  vejce

400 g                hladké mouky

1 lžč.                jedlé sody

1 ks                  kypřící prášek do perníku

1 lžíce               perníkového koření

3 lžíce               kakaa

1 lžička            skořice

½ litru              mléka

Náplň:

12 ks              blum

1 lžíce               moučkového vanilkového cukru

Koření bystrá hlavička od Sonnentoru, nebo skořice či perníkové koření.

Krém:

500 g                tučného tvarohu

250 ml              smetany ke šlehání

100 g                moučkového cukru

Těsto:

V misce si smícháme všechny sypké přísady, do kterých postupně zamícháváme všechny tekuté ingredience, až nám nevznikne hladké těsto (konzistencí jako na bábovku). Dortovou formu o průměru 26 cm vyložíme pečícím papírem a těsto do ní nalijeme. Pečeme na 160°C cca hodinku. Pokud do korpusu zapíchnete špejli a těsto se na ni nelepí, je korpus hotový. Necháme vychladnout a po vychladnutí, rozkrojíme podélně na 2 části. Pokud není vrchní část rovná, seřízneme do roviny.

Náplň:

Blumy omyjeme, rozpůlíme, vyndáme pecku a klademe je na plech vyložený pečícím papírem rozkrojením vzhůru. Posypeme cukrem, kořením a pečeme společně s korpusem cca 40 minut. Po vychladnutí si odložíme 3 půlky, které rozdělíme na čtvrtiny (mělo by nám vzniknout 12 kousků). Zbytek blum nakrájíme na malé kousíčky.

Krém:

V jedné misce si vyšleháme šlehačku do tuha. V druhé misce smícháme tučný tvaroh s moučkovým cukrem. Šlehačku opatrně zamícháváme do tvarohové směsi, dokud nám nevznikne krém, který dáme vychladit.

Kompletace:

Spodní korpus promažeme krémem, na něj poklademe nakrájené blumy, přiklopíme druhou polovinu korpusu, znovu navrstvíme krém i po bocích a cukrářskou stěrkou nebo nožem uhladíme. Zbytek krému vložíme do cukrářského pytlíku a kolem dokola tvoříme 12 malých zdobených kopečků. Na každý kopeček dáme blumu a můžeme posypat skořicí.

Přeji Vám úspěšné pečení a dobrou chuť!

Sweet Michaela

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

12 + nine =