Podzim je jedno z mých oblíbených ročních období. Příroda nám ukazuje, jak krásně dokáže být barevná, ale zároveň i nevlídná a deštivá. V takových dnech je nejlepší zalézt si pod deku s horkým čajem, dobrou knihou a něčím sladkým a voňavým jako je perník. Nejen, že vám provoní byt, ale uspokojí i vaše chuťové pohárky. Zahoďte pro jednou typické recepty s čokoládovou či ledovou polevou a vyzkoušejte tento perníkový dort s tvarohovým krémem a blumami.
Těsto:
300 g cukr
150 ml slunečnicového oleje
2 ks vejce
400 g hladké mouky
1 lžč. jedlé sody
1 ks kypřící prášek do perníku
1 lžíce perníkového koření
3 lžíce kakaa
1 lžička skořice
½ litru mléka
Náplň:
12 ks blum
1 lžíce moučkového vanilkového cukru
Koření bystrá hlavička od Sonnentoru, nebo skořice či perníkové koření.
Krém:
500 g tučného tvarohu
250 ml smetany ke šlehání
100 g moučkového cukru
Těsto:
V misce si smícháme všechny sypké přísady, do kterých postupně zamícháváme všechny tekuté ingredience, až nám nevznikne hladké těsto (konzistencí jako na bábovku). Dortovou formu o průměru 26 cm vyložíme pečícím papírem a těsto do ní nalijeme. Pečeme na 160°C cca hodinku. Pokud do korpusu zapíchnete špejli a těsto se na ni nelepí, je korpus hotový. Necháme vychladnout a po vychladnutí, rozkrojíme podélně na 2 části. Pokud není vrchní část rovná, seřízneme do roviny.
Náplň:
Blumy omyjeme, rozpůlíme, vyndáme pecku a klademe je na plech vyložený pečícím papírem rozkrojením vzhůru. Posypeme cukrem, kořením a pečeme společně s korpusem cca 40 minut. Po vychladnutí si odložíme 3 půlky, které rozdělíme na čtvrtiny (mělo by nám vzniknout 12 kousků). Zbytek blum nakrájíme na malé kousíčky.
Krém:
V jedné misce si vyšleháme šlehačku do tuha. V druhé misce smícháme tučný tvaroh s moučkovým cukrem. Šlehačku opatrně zamícháváme do tvarohové směsi, dokud nám nevznikne krém, který dáme vychladit.
Kompletace:
Spodní korpus promažeme krémem, na něj poklademe nakrájené blumy, přiklopíme druhou polovinu korpusu, znovu navrstvíme krém i po bocích a cukrářskou stěrkou nebo nožem uhladíme. Zbytek krému vložíme do cukrářského pytlíku a kolem dokola tvoříme 12 malých zdobených kopečků. Na každý kopeček dáme blumu a můžeme posypat skořicí.
Přeji Vám úspěšné pečení a dobrou chuť!
Sweet Michaela