Velikonoce mám spjaté s několika zvířátky. S beránkem, kuřátkem, králíčkem. A co jí králíček? Mrkev. Takže Mrkvový dort by se dal nazývat Velikonoční klasikou. Někdy se v mojí hlavě tvoří zajímavé myšlenkové pochody. Mrkvový dort existuje v hodně variantách a já vám dneska prozradím tu mojí. Vlastně mám varianty dvě. Jedna s jablečnou přesnídávkou a druhá s ananasem z plechu. „Mrkváč“ mám ráda pro jeho vláčnost, chuť skořice a množství ořechů. Zároveň ho, ale nedělám často, protože nemám ráda strouhání mrkve (budu muset pořídit robot na strouhání, a nebo sluhu) a řekněme si narovinu strouhat ručně není žádná výhra.
Pokud tu mám někoho komu „Mrkváč“ nechutná, tak vám garantuji, že tento recept si jednoznačně oblíbíte. Tak jdeme na to!
Těsto:
150 g třtinového cukru
150 g cukr krupice
300 g hladké mouky
1 lžíce skořice
1/2 lžičky muškátového oříšku (mletého)
1/2 lžičky zázvoru
8 g prášku do pečiva
8 g jedlé sody
1 lžička soli
180 ml oleje (řepkový/slunečnicový)
4 ks vejce
125 g vlašských nebo pekanových ořechů nasekaných na hrubo
450 g strouhané mrkve
120 ml jablečné přesnídávky, nebo nakrájený ananas v plechovce
Krém:
500 g mascarpone
250 g smetany ke šlehání
Moučkový cukr dle chuti
Ozdoba:
100 g mletých vlašských nebo pekanových ořechů
4 lžíce krému
Oranžové a zelené potravinářské gelové barvivo
Postup:
Troubu si předehřejeme na 180°C.
Smícháme si všechny sypké ingredience. Oba cukry, hladkou mouku, skořici, muškátový oříšek, zázvor, ořechy, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl.
Přidáme olej, vejce, strouhanou mrkev, jablečnou přesnídávku, nebo nadrobno nakrájený ananas a vymícháme v těsto.
Těsto nalijeme do formy o průměru 25 cm, kterou si vyložíme pečícím papírem, nebo vymažeme a vysypeme. Pečeme v předehřátě troubě cca 50 minut. Zda je korpus hotový, poznáme zapíchnutím špejle. Špejle nám musí zůstat krásně čistá. V opačném případě pečeme dalších 10 minut a opět otestujeme špejlí.
Korpus necháme vychladnout. Já si ho většinou peču den předem. Vychladnutý korpus rozřízneme na 2x, tak aby nám vznikly 3 části.
Na krém si vložíme mascarpone do mísy, přilijeme smetanu ke šlehání, přidáme moučkový cukr dle chuti (cca 80-100g) a mixérem vyšleháme v hladký krém. Bude to trvat cca 5-10 minut. Záleží, zda šleháte v robotu, nebo ručním mixérem.
Z hotového krému si oddělíme cca 4 vrchovaté lžíce do mističky na zdobení. Tři lžíce krému obarvíme gelovým barvivem na oranžovou barvu a 1 lžíci na zelenou.
Na oranžovou barvu nemusíme mít žádnou špičku a postačí nám jen ustřižený cukrářský sáček. Na zelenou barvu potřebujeme špičku s několika dírkami. Já mám špičku číslo 233.
Vrátíme se zpátky k dortu. Jednotlivé pláty korpusu promažeme krémem a zkompletujeme. Krémem potřeme dort i po celém obvodu a buď cukrářskou kartou, nebo stěrkou uhladíme do hladka a necháme vychladit.
Ozdobíme po obvodu mletými ořechy (můžete vynechat) a z obarvených krémů tvoříme na dort malé mrkvičky. Postup najdete i níže na fotkách.
Přeji úspěšné pečení,
Sweet Michaela