MRKVOVÝ DORT

Velikonoce mám spjaté s několika zvířátky. S beránkem, kuřátkem, králíčkem. A co jí králíček? Mrkev. Takže Mrkvový dort by se dal nazývat Velikonoční klasikou. Někdy se v mojí hlavě tvoří zajímavé myšlenkové pochody. Mrkvový dort existuje v hodně variantách a já vám dneska prozradím tu mojí. Vlastně mám varianty dvě. Jedna s jablečnou přesnídávkou a druhá s ananasem z plechu. „Mrkváč“ mám ráda pro jeho vláčnost, chuť skořice a množství ořechů. Zároveň ho, ale nedělám často, protože nemám ráda strouhání mrkve (budu muset pořídit robot na strouhání, a nebo sluhu) a řekněme si narovinu strouhat ručně není žádná výhra.

Pokud tu mám někoho komu „Mrkváč“ nechutná, tak vám garantuji, že tento recept si jednoznačně oblíbíte. Tak jdeme na to!

Těsto:

150 g               třtinového cukru

150 g               cukr krupice

300 g               hladké mouky

1 lžíce              skořice

1/2 lžičky         muškátového oříšku (mletého)

1/2 lžičky         zázvoru

8 g                   prášku do pečiva

8 g                   jedlé sody

1 lžička            soli

180 ml             oleje (řepkový/slunečnicový)

4 ks                 vejce

125 g               vlašských nebo pekanových ořechů nasekaných na hrubo

450 g               strouhané mrkve

120 ml             jablečné přesnídávky, nebo nakrájený ananas v plechovce

Krém:

500 g               mascarpone

250 g               smetany ke šlehání

Moučkový cukr dle chuti

Ozdoba:

100 g               mletých vlašských nebo pekanových ořechů

4 lžíce              krému

Oranžové a zelené potravinářské gelové barvivo

Postup:

Troubu si předehřejeme na 180°C.

Smícháme si všechny sypké ingredience. Oba cukry, hladkou mouku, skořici, muškátový oříšek, zázvor, ořechy, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl.

Přidáme olej, vejce, strouhanou mrkev, jablečnou přesnídávku, nebo nadrobno nakrájený ananas a vymícháme v těsto.

Těsto nalijeme do formy o průměru 25 cm, kterou si vyložíme pečícím papírem, nebo vymažeme a vysypeme. Pečeme v předehřátě troubě cca 50 minut. Zda je korpus hotový, poznáme zapíchnutím špejle. Špejle nám musí zůstat krásně čistá. V opačném případě pečeme dalších 10 minut a opět otestujeme špejlí.

Korpus necháme vychladnout. Já si ho většinou peču den předem. Vychladnutý korpus rozřízneme na 2x, tak aby nám vznikly 3 části.

 Na krém si vložíme mascarpone do mísy, přilijeme smetanu ke šlehání, přidáme moučkový cukr dle chuti (cca 80-100g) a mixérem vyšleháme v hladký krém. Bude to trvat cca 5-10 minut. Záleží, zda šleháte v robotu, nebo ručním mixérem.

Z hotového krému si oddělíme cca 4 vrchovaté lžíce do mističky na zdobení. Tři lžíce krému obarvíme gelovým barvivem na oranžovou barvu a 1 lžíci na zelenou.

Na oranžovou barvu nemusíme mít žádnou špičku a postačí nám jen ustřižený cukrářský sáček. Na zelenou barvu potřebujeme špičku s několika dírkami. Já mám špičku číslo 233.

Vrátíme se zpátky k dortu. Jednotlivé pláty korpusu promažeme krémem a zkompletujeme. Krémem potřeme dort i po celém obvodu a buď cukrářskou kartou, nebo stěrkou uhladíme do hladka a necháme vychladit.

Ozdobíme po obvodu mletými ořechy (můžete vynechat) a z obarvených krémů tvoříme na dort malé mrkvičky. Postup najdete i níže na fotkách.

Přeji úspěšné pečení,

Sweet Michaela

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

2 × two =