Tiramisu, kdo by tento dezert nemiloval. Slovo tiramisu vzniklo z tirami su, což znamená zvedni mě, nebo rozvesel mě. Tiramisu by se neobešlo bez mascarpone. Čerstvého, měkkého sýra s jemnou chutí, které se vyrábí z kravské, na jihu ojediněle i z bůvolí smetany. Má vysoký obsah tuku, a proto se používá převážně do dezertů. Na přípravu tiramisu použijte zaručeně zdravotně nezávadná vejce – v receptu totiž neprocházejí tepelnou úpravou. Na internetu najdete už mnoho tipů a triků jak zjistit zda jsou vejce nezávadná. Tak se do toho pustíme.
Ingredience:
3 ks žloutky
110 g krupicového cukru
500 g mascarpone
36 ks cukrářských piškotů
250 ml esspressa
1lžíce mandlového likéru
50 g kakaa
Postup:
Uvaříme si espresso a počkáme, dokud nebude chladné. Nalijeme do něj 1 lžíci mandlového likéru a odstavíme si ho na potom.
Žloutky s cukrem utřeme do pěny. Vetřeme k nim mascarpone a šleháme dál. Bílky si vyšleháme ve vedlejší misce se špetkou soli na tuhý sníh a ručně ho vmícháme do směsi žloutků a mascarpone.
Dortovou formu (můžete použít i formu na chlebíček, nebo pečící formu) si vyložíme pečícím papírem. Do hranatých forem doporučuji spíše potravinářskou fólii. Začínáme první vrstvou krému, poté přijdou piškoty, které namáčíme ve vychladlém espressu a nakonec zasypeme kakaem. Tento postup opakujeme do spotřebování surovin, zakončíme krémem a zasypeme kakaem. Tiramisu necháme min. 2 hodiny vychladit. Já osobně nejraději nechávám přes noc.
Po vychlazení můžeme podávat.
Přeji Vám dobrou chuť!
Sweet Michaela