TIRAMISU

Tiramisu, kdo by tento dezert nemiloval. Slovo tiramisu vzniklo z tirami su, což znamená zvedni mě, nebo rozvesel mě. Tiramisu by se neobešlo bez mascarpone. Čerstvého, měkkého sýra s jemnou chutí, které se vyrábí z kravské, na jihu ojediněle i z bůvolí smetany. Má vysoký obsah tuku, a proto se používá převážně do dezertů. Na přípravu tiramisu použijte zaručeně zdravotně nezávadná vejce – v receptu totiž neprocházejí tepelnou úpravou. Na internetu najdete už mnoho tipů a triků jak zjistit zda jsou vejce nezávadná. Tak se do toho pustíme.

Ingredience:

3 ks                       žloutky

110 g                    krupicového cukru

500 g                    mascarpone

36 ks                    cukrářských piškotů

250 ml                  esspressa

1lžíce                   mandlového likéru

50 g                      kakaa

Postup:

Uvaříme si espresso a počkáme, dokud nebude chladné. Nalijeme do něj 1 lžíci mandlového likéru a odstavíme si ho na potom.

Žloutky s cukrem utřeme do pěny. Vetřeme k nim mascarpone a šleháme dál. Bílky si vyšleháme ve vedlejší misce se špetkou soli na tuhý sníh a ručně ho vmícháme do směsi žloutků a mascarpone.

Dortovou formu (můžete použít i formu na chlebíček, nebo pečící formu) si vyložíme pečícím papírem. Do hranatých forem doporučuji spíše potravinářskou fólii. Začínáme první vrstvou krému, poté přijdou piškoty, které namáčíme ve vychladlém espressu a nakonec zasypeme kakaem. Tento postup opakujeme do spotřebování surovin, zakončíme krémem a zasypeme kakaem. Tiramisu necháme min. 2 hodiny vychladit. Já osobně nejraději nechávám přes noc.

Po vychlazení můžeme podávat.

Přeji Vám dobrou chuť!

Sweet Michaela

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

16 − 13 =