Když jsem si v týdnu dělala pořádek v bytě, tak jsem narazila na papír s receptem na medovník od mojí třídní učitelky ze střední. Byl to jeden z receptů, který jsme se na Hotelovce učili. Tudíž jsem se rozhodla si ho nostalgicky upéct a podělit se s Vámi o recept.
Těsto:
100 g hery
100 g medu
2 lžíce sody
600 g hladké mouky
2 ks vejce
160 g cukr krupice
1 hrst vlašských ořechů
Náplň:
0,5l mléka
1 ks vanilkový pudink
250 g másla
1 plechovka salko karamel
Rum a voda
Těsto:
V hrnci si rozpustíme heru s medem, necháme probublávat a dáme vychladnout. Mezitím si utřeme vejce s cukrem, přidáme sodu, vychlazenou směs a postupně přisypáváme mouku, dokud nám nevznikne těsto. Těsto dáme na cca hodinku odpočinout do lednice.
Odpočinuté těsto si rozdělíme na 4 díly a z každého dílu vyválíme na pečícím papíru placku, ze které pomocí koláčového dna, nebo talíře ořízneme kruh. Zbylé těsto vyválíme a rozdělíme na menší kousíčky, které dáme péct společně s kruhy. Pečeme cca 8 minut na 180°C a necháme vychladnout.
Zbylé upečené kousky těsta si společně s vlašskými ořechy rozemeleme v mixéru na drobečky.
Krém:
Uvaříme si pudink dle návodu na obalu, ale vynecháme cukr. Do horkého pudinku postupně zašleháváme máslo, dokud se nerozpustí a poté zašleháme karamelové salko. Krém necháme vychladnout.
Kompletace:
Smícháme si 2 lžíce rumu s 2 lžícemi vody. Rozprostřeme pečící papír a položíme na něj první plát, který potřeme rumovou směsí. Plát potíráme krémem a vůbec nevadí, pokud krém bude ztékat přes okraje. Takto postup opakujeme. Krémem potřeme i vrchní plát a boky. Vezmeme si „drobečky“ nasypeme je na vrchní krém a také kolem medovníku. Pečící papír zvedáme i s drobečky a přilepujeme je na pomazané boky. Toto opakujeme, dokud bude pokrytý celý medovník. Necháme vychladit nejlépe přes noc a podáváme.
Přeji Vám úspěšné pečení a dobrou chuť!
Sweet Michaela