DOMÁCÍ MEDOVNÍK

Když jsem si v týdnu dělala pořádek v bytě, tak jsem narazila na papír s receptem na medovník od mojí třídní učitelky ze střední. Byl to jeden z receptů, který jsme se na Hotelovce učili. Tudíž jsem se rozhodla si ho nostalgicky upéct a podělit se s Vámi o recept.

Těsto:

100 g                    hery 

100 g                    medu

2 lžíce                 sody

600 g                    hladké mouky

2 ks                       vejce

160 g                    cukr krupice

1 hrst                    vlašských ořechů

Náplň:

0,5l                       mléka

1 ks                       vanilkový pudink

250 g                    másla

1 plechovka         salko karamel

Rum a voda

Těsto:

V hrnci si rozpustíme heru s medem, necháme probublávat a dáme vychladnout. Mezitím si utřeme vejce s cukrem, přidáme sodu, vychlazenou směs a postupně přisypáváme mouku, dokud nám nevznikne těsto. Těsto dáme na cca hodinku odpočinout do lednice.

Odpočinuté těsto si rozdělíme na 4 díly a z každého dílu vyválíme na pečícím papíru placku, ze které pomocí koláčového dna, nebo talíře ořízneme kruh. Zbylé těsto vyválíme a rozdělíme na menší kousíčky, které dáme péct společně s kruhy. Pečeme cca 8 minut na 180°C a necháme vychladnout.

Zbylé upečené kousky těsta si společně s vlašskými ořechy rozemeleme v mixéru na drobečky.

Krém:

Uvaříme si pudink dle návodu na obalu, ale vynecháme cukr. Do horkého pudinku postupně zašleháváme máslo, dokud se nerozpustí a poté zašleháme karamelové salko. Krém necháme vychladnout.

Kompletace:

Smícháme si 2 lžíce rumu s 2 lžícemi vody. Rozprostřeme pečící papír a položíme na něj první plát, který potřeme rumovou směsí. Plát potíráme krémem a vůbec nevadí, pokud krém bude ztékat přes okraje. Takto postup opakujeme. Krémem potřeme i vrchní plát a boky. Vezmeme si „drobečky“ nasypeme je na vrchní krém a také kolem medovníku. Pečící papír zvedáme i s drobečky a přilepujeme je na pomazané boky. Toto opakujeme, dokud bude pokrytý celý medovník. Necháme vychladit nejlépe přes noc a podáváme.

Přeji Vám úspěšné pečení a dobrou chuť!

Sweet Michaela

 

 

           

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

eighteen + ten =