Znáte ten pocit, když má přijít návštěva a vy jí chcete nabídnout něco hrozně dobrého, co bude dobře vypadat, ale nestrávíte nad tím mnoho času? Tak právě pro Vás je tento recept jako dělaný. Mrkvový dort je vláčný, chutný a citrónová poleva s ním krásně ladí. Zkuste si ho zítra upéct a věřte, že se po něm jenom zapráší.
Těsto:
350 g nastrouhané mrkve
250 g cukr krystal
150 g hl. mouky
150g celozrnné mouky
80 g vlašských ořechů
150 ml oleje
4 ks vejce
2 lžičky sody
2 lžičky skořice
½ lžičky muškátového květu
Špetka soli
Ozdoba:
1 ks pomeranč
3 lžíce cukr krystal
voda
Poleva:
1 ks citrón
150 g moučkového cukru
Voda
Těsto:
Smícháme si obě mouky, cukr, sodu, skořici, muškátový květ, ořechy, špetku soli a mrkev. Přidáme vejce, olej a umícháme těsto.
Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy a pečeme cca 1 hodinu na 180°C. Po upečení, necháme vychladnout a seřízneme do rovna. Korpus položíme na talíř seříznutou stranou dolů.
Ozdoba:
Škrabkou sloupneme kůru z umytého pomeranče. Slupku nakrájíme na menší proužky, vložíme do hrnce, přisypeme lžíci cukru a 3 lžíce vody a vaříme cca 4 minutky. Kůru scedíme a necháme vychladnout.
Poleva:
Smícháme si cukr, citrónovou šťávu a vodu do husté polevy. Pokud se Vám zdá poleva řídká přidejte cukr, pokud moc tuhá přilejte vodu.
Dort zalijeme polevou a posypeme připravenou pomerančovou kůrou.
Přeji Vám úspěšné pečení a dobrou chuť!
Sweet Michaela