Víkendové snídaně jsou pro mě takový malý rituál, kdy si vždy připravím něco dobrého, vychutnávám si každé sousto a přitom listuji časopisem či novinami. Tyto lívance mě baví pro jejich jednoduchost a na rozdíl od těch našich českých lívanců nemusíte čekat, než vám nakyne těsto. V Americe je to jedna z nejoblíbenějších snídaní. Připravují je tam jak na sladko tak i na slano s míchanými vajíčky. Jak si je připravíte vy je čistě na vás, ale určitě si je oblíbíte.
Těsto na 2 porce (10 ks):
125 g hladké mouky
1 lžička prášku do pečiva
1 lžíce cukr krystal
1 ks vejce
200 ml mléka
1 lžíce rozpuštěného másla
Špetka soli
Náplň:
2 lžíce mascarpone
½ ks vanilkový cukr
Slaný karamel – recept na něj najdete zde , nebo koupíte v obchodě již hotový
Ovoce dle chuti
Postup:
V míse promícháme mouku s práškem do pečiva, cukrem a solí. Přidáme mléko s prošlehaným vejcem. Metličkou vše promícháme na husté těsto a nakonec zašleháme rozpuštěné máslo. Těsto necháme na 10 minut odpočinout.
Rozehřejeme si pánvičku, potřeme jí trochou másla a tvoříme lívance. Na jeden lívanec počítejte 3 lžíce těsta. Smažte, dokud se v těstě nezačnou tvořit malé dírky, poté obraťte a smažte cca 1 minutu. Hotové lívance uchovejte na teplém místě.
Smíchejte si mascarpone s vanilkovým cukrem a krémem potřete první lívanec, přiklopte dalším a ten potřete slaným karamelem, postup opakujte. Na jednu porci vychází 5 ks lívanců. Vrchní vrstvu ještě pokapejte slaným karamelem, ozdobte ovocem a podávejte.
Pokud se vám nechce připravovat slaný karamel, můžete si ho i koupit, nebo nahradit marmeládou, medem či javorovým sirupem.
Přeji Vám úspěšné tvoření a dobrou chuť.
Sweet Michaela