neboli bochánky s křížem jsou sladkou, kořením vonící buchtou z kynutého těsta plnou rozinek, proslazované kůry nebo jiného sušeného ovoce. Tradičně se podávají na Velký pátek a jsou velikonočním pokrmem nejen ve Velké Británii a Irsku, ale i v Austrálii, nebo na Novém Zélandu. Pusťte se do nich a vyzkoušejte něco nového.
Těsto:
500 g hladké mouky
85 g třtinového cukru
1 lžička mixed spice koření
3 lžičky skořice
½ lžičky muškátového květu
50 g +10 g změklého másla
1 ks instantního droždí
140 g sušeného ovoce (já použila rozinky, brusinky a kandovanou citronovou kůru)
150 ml mléka
150 ml vody
Zdobení:
3 lžíce hladké mouky
4 lžíce studené vody
3 lžíce medu
Těsto:
Smícháme si mouku, třtinový cukr, mixed spice koření, skořici, muškátový květ a promícháme. Přidáme instantní droždí, sušené ovoce a změklé máslo. Mléko s vodou ohřejeme (nesmí vřít) a přilijeme do směsi, ze které vypracujeme těsto.
Z těsta vytvarujeme 12 bochánků, které klademe na plech vyložený pečícím papírem. Zbylé máslo si rozpustíme a bochánky jím potíráme. Přikryjeme je pytlíkem, nebo potravinářskou fólií a necháme je 1,5 hodiny kynout.
Zdobení:
Mouku smícháme s vodou v hustou kašičku. Kašičku naplníme do zdobícího pytlíku a na vykynuté bochánky tvoříme kříže.
Ozdobené bochánky pečeme na 190°C cca 20 minut. Ještě teplé je potíráme medem. Podáváme nejlépe teplé s hrnkem čerstvého mléka.
Přeji Vám úspěšné pečení a dobrou chuť!
Sweet Michaela