VELIKONOČNÍ HOT CROSS BUNS

neboli bochánky s křížem jsou sladkou, kořením vonící buchtou z kynutého těsta plnou rozinek, proslazované kůry nebo jiného sušeného ovoce. Tradičně se podávají na Velký pátek a jsou velikonočním pokrmem nejen ve Velké Británii a Irsku, ale i v Austrálii, nebo na Novém Zélandu. Pusťte se do nich a vyzkoušejte něco nového.

Těsto:

500 g                    hladké mouky

85 g                      třtinového cukru

1 lžička                mixed spice koření

3 lžičky                skořice

½ lžičky               muškátového květu

50 g +10 g           změklého másla

1 ks                       instantního droždí

140 g                    sušeného ovoce (já použila rozinky, brusinky a kandovanou citronovou kůru)

150 ml                  mléka

150 ml                  vody

Zdobení:

3 lžíce                  hladké mouky

4 lžíce                  studené vody

3 lžíce                  medu

Těsto:

Smícháme si mouku, třtinový cukr, mixed spice koření, skořici, muškátový květ a promícháme. Přidáme instantní droždí, sušené ovoce a změklé máslo. Mléko s vodou ohřejeme (nesmí vřít) a přilijeme do směsi, ze které vypracujeme těsto.

Z těsta vytvarujeme 12 bochánků, které klademe na plech vyložený pečícím papírem. Zbylé máslo si rozpustíme a bochánky jím potíráme. Přikryjeme je pytlíkem, nebo potravinářskou fólií a necháme je 1,5 hodiny kynout.

Zdobení:

Mouku smícháme s vodou v hustou kašičku. Kašičku naplníme do zdobícího pytlíku a na vykynuté bochánky tvoříme kříže.

Ozdobené bochánky pečeme na 190°C cca 20 minut. Ještě teplé je potíráme medem. Podáváme nejlépe teplé s hrnkem čerstvého mléka.

Přeji Vám úspěšné pečení a dobrou chuť!

Sweet Michaela

           

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

six − two =