DÝŇOVO – SKOŘICOVÍ ŠNECI

Původním plánem bylo upéct klasické skořicové šneky, ale v průběhu pečení mi blesknul hlavou nápad, že do receptu zapracuji dýni, kterou jsem dostala od mojí maminky ze zahrádky. V hlavě mi začalo šrotovat a nápady se jen hrnuly. Přidám dýni do těsta, nebo do náplně, nebo jí tam jen tak lehce umístím? Nakonec jsem se rozhodla dát jí do náplně a recept byl na světě. Snad si na něm pochutnáte i Vy a nebude na Vás moc složitý. Šneky lze samozřejmě upéct na klasický způsob. Stačí, když vynecháte dýňové pyré.

Těsto:

75 g                      rozpuštěné máslo

45 g                      krupicového cukru

½ lžičky               soli

2 lžičky                perníkového koření

250 ml.                 mléka

420 g                    hladké mouky

1 ks                       instantního droždí

Náplň:

75 g                      rozpuštěné máslo

45 g                      krupicového cukru

3 lžíce                  mleté skořice

½ ks                      vanilkového cukru

½ ks                      menší dýně hokaido

1 žloutek na pomazání a třtinový cukr na posypání

Těsto:

Ohřejeme si mléko na cca 37°C (vlažné) a nasypeme do něj instantní droždí. Smícháme si cukr, sůl a perníkové koření s rozpuštěným máslem. Do této směsi přidáme mléko s kváskem a postupně po třetinách zamícháváme mouku. Těsto bude tuhé a lepivé. Přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě cca 1 hodinku kynout.

Náplň:

Než nám těsto nakyne tak nasypeme krupicový cukr, vanilkový cukr a skořici do rozpuštěného másla a dáme do lednice, aby nám směs trošičku ztuhla.

Z půlky dýně si vydlabeme semínka, rozkrájíme jí na kousky a slupkou vzhůru jí klademe na plech vyložený pečícím papírem. Dáme péct na cca 180°C na 30 minut do měkka. Pokud nůž lehce projede dýní, tak víme, že je již upečená. Vychladlé kousky dýně lžící vydlabeme podél slupky a rozmixujeme na pyré.

Pyré přimícháme do ztuhlé směsi z lednice a necháme na potom.

 

Vykynuté těsto si vyndáme na pomoučněný vál a vyválíme z něj velkou placku připomínající obdélník.

Placku pomažeme po celé ploše směsí a delší stranou zamotáme do ruličky. Ostrým nožem krájíme na cca 5 cm plátky, které klademe řezem vzhůru do máslem vymazané formy k sobě. Mělo by vyjít přibližně na 20 ks. Šneky dáme na teplé místo dokynout. Pomažeme je rozšlehaným žloutkem a posypeme třtinovým cukrem. Pečeme na 180°C přibližně 25 – 30 minut.

Přeji Vám úspěšné pečení a dobrou chuť!

Sweet Michaela

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

five + eight =