Tento koláč mám ráda pro jeho jednoduchost a hlavně jeho neodolatelnou vůni při pečení, kdy mi provoní celý byt. Vždy mi připomene, že už je podzim a pomalu se blíží zima. Apple Pie je již od 30. let 20. století jedním ze symbolů té opravdové Ameriky a Američané ho berou za jeden ze svých národních symbolů. Myslím si, že všichni známe scénu z filmu Prci, prci, prcičky, ve které si tenhle koláč střihnul jednu z hlavních rolí. Koláč se zpravidla podává horký se šlehačkou, nebo s vanilkovou zmrzlinou. Já ho preferuji samotný s horkým čajem či domácím svařákem.
Těsto:
225 g másla, pokojové teploty
50 g krupicového cukru
350 g hladké mouky
1 vejce + 1 žloutek
Náplň:
2 kg jablek
125 g krystalového cukru
1 lžička mleté skořice
20 g másla
špetka strouhaného muškátového oříšku
šťáva z 1/2 citronu
malý hrneček mléka na polití
Těsto:
Změklé máslo a cukr utřeme do pěny, přidáme vejce a žloutek a zapracujeme do směsi. Po třetinách přidáváme mouku, dokud nám nevznikne krásně hladké těsto. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme min. hodinu odpočívat v lednici.
Náplň:
Jablka si oloupeme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na měsíčky. Vložíme je do hrnce, přidáme cukr, skořici, muškátový oříšek, šťávu z citrónu, přilijeme 6 lžic vody a povaříme cca 4 minutky. Stáhneme z ohně, přidáme máslo a necháme ho rozpustit.
Troubu předehřejeme na 210°C. Těsto si rozdělíme na 2 části (větší a menší). Větší část si vyválíme a vyložíme pečící formu o průměru 23 cm až do krajů. Na těsto naneseme jablečnou směs.
Menší část těsta si vyválíme a tvoříme tenké proužky, které klademe na koláč. Pokud nechcete dělat proužky, můžete vykrajovat srdíčka, kolečka, hvězdičky a koláč jím obkládat, nebo celý koláč přikrýt a propíchat vidličkou. Zdobení je celé ve Vaší režii a na internetu najdete mnoho inspirace. Těsto potřeme mlékem a pečeme 20 – 25 minut.
Přeji Vám úspěšné pečení a dobrou chuť!
Sweet Michaela