OŘECHOVÝ VĚNEC / ESTONSKÝ KRINGEL

Zkuste si na Velikonoce udělat místo klasického věnce tento ořechový estonský kringel. Pokud máte rádi trdelník, nebo ořechové šneky, tak právě pro Vás bude tento recept to pravé. Budete koukat, jak se po něm u Vás doma rychle zapráší. Je velmi jednoduchý, chuťově vynikající a zvládne ho opravdu každý.

 

Těsto:

300 g     hladké mouky

1 lž.       Cukr krystal

30 g       rozpuštěného másla

15 g       droždí

150 ml   vlažného mléka

1 ks        žloutek

Špetka soli

 

Náplň:

100 g     mletých lískových ořechů

80 g     třtinového cukru

80 g       rozpuštěného másla

2 lžč.     perníkového koření

 

Těsto:

Rozdrobíme si droždí a smícháme ho se lžící cukru do kašičky. Tuto směs zalijeme polovinou vlažného mléka, zamícháme a necháme vzejít kvásek.

Smícháme mouku, zbytek mléka, žloutek, rozpuštěné máslo, kvásek a vytvoříme hladké těsto. Nejlépe v robotu s hnětacím hákem, nebo pomocí šlehače s hnětacími háky. Přikryjeme čistou utěrkou a necháme cca 45 min. nakynout.

Vykynuté těsto rukama ještě propracujeme, dle potřeby podsypeme moukou a vyválíme si obdélník.

Náplň:

Rozpustíme si máslo. Mleté ořechy, třtinový cukr a perníkové koření smícháme dohromady. Vyválený obdélník potřeme ¾ másla a posypeme směsí ořechů, cukru a perníkového koření.

Takto připravený plát začneme rolovat a snažíme se pořádně utahovat do rolády. Roládu rozkrojíme podélně na půl, konce nahoře spojíme, zamotáme do sebe a spojíme ve věnec. Pokud Vám konce nedrží, tak můžete zajistit párátkem. Věnec přendáme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme ho zbytkem másla a pečeme cca 20 – 25 minut na 180°C.

Upečený věnec necháme vychladnout.

 

Přeji Vám úspěšné pečení a dobrou chuť!

Sweet Michaela

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

one × 3 =