Asi všichni znáte Carrot cake/Mrkvový dort, ale co takhle Mrkvová roláda. Celý týden jsem měla v hlavě, že jako další Velikonoční recept Vám sem dám právě recept na dort. Pak mi začalo vrtat hlavou, že ho nejspíše všichni znáte, nebo jste ho už někdy jedli. A tak jsem si vymyslela netradiční obměnu a udělala z něj roládu. Upravila jsem pár ingrediencí , obměnila krém a tadá roláda je na světě.
Těsto:
1 hrnek hladké mouky
1,5 lžč. skořice
1 lžč. prášku do pečiva
1 lžč. muškátového květu
1 lž. mletých vlašských ořechů
½ lžč. nastrouhaného čerstvého zázvoru
3 ks vejce
2 lž. slunečnicového oleje
½ hrnku cukru krystal
1 bal. vanilkového cukru
4 ks mrkve střední velikosti
špetka soli
Krém:
125 g polotučného tvarohu
250 g mascarpone
2 lž. moučkového cukru
moučkový cukr na posypaní
Těsto:
Mouku, skořici, prášek do pečiva, muškátový květ, ořechy a špetku soli smícháme v misce dohromady. V druhé misce si vyšleháme vejce s cukrem a vanilkovým cukrem, přidáme zázvor, najemno nastrouhanou mrkev, slunečnicový olej a zamícháme. Poté přidáme směs sypkých ingrediencí a mícháme, dokud nám nevznikne hladké těsto.
Plech (já měla 35×38 cm) si vyložíme pečícím papírem a nalijeme na něj těsto, které rovnoměrně rozetřeme do obdélníku, ale ne úplně do krajů. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180°C cca 15 minut.
Upečenou roládu sundáme ještě za tepla z plechu a zarolujeme. Takto srolovanou jí necháme vychladnout.
Po vychladnutí jí rozmotáme a sloupneme pečící papír.
Krém:
Vyšleháme si tvaroh s moučkovým cukrem a postupně do něj zašleháme mascarpone.
¾ krému namažeme na upečené těsto a postupně zarolujeme. Jak moc bude roláda utažená záleží již na předchozím zarolování před vychladnutím.
Zbylým krémem si naplníme zdobící pytlík a roládu navrchu ozdobíme. Kreativitě se zde meze nekladou. Nazdobenou roládu posypeme moučkovým cukrem a můžeme podávat.
Přeji Vám úspěšné pečení a dobrou chuť.
Sweet Michaela