Tento koláč je můj oblíbený. Má tvarohovo-citronovou chuť, která je s lesním ovocem naprosto dokonalá. Koláč je vyjímečný tím, že se peče v páře. Nemusíte se však bát, že byste museli mít speciální troubu, protože Vám bude stačit ta, kterou máte doma. I když recept vypadá složitě, tak opak je pravdou. Budete ho mít hotový za chviličku a po prvním ochutnání si ho zamilujete.
Korpus:
200 g máslových sušenek (Bebe sušenky, lotusky, máslové věnečky)
70 g rozpuštěného másla
Náplň:
750 g polotučného tvarohu
100 g moučkového cukru
4 ks vejce
1 ks citron
Ozdoba:
300g Lesní ovoce (pokud neseženete čerstvé, můžete použít i mražené)
1lžč. Solamylu (nebo jiného škrobu)
Cukr dle chuti a potřeby
Korpus:
Rozpustíme si máslo. Poté tyčovým mixérem rozdrtíme sušenky a do nich zamícháme rozpuštěné máslo. Nebojte se, když se i po přidání másla bude hmota drolit a drobit, to je naprosto v pořádku. Tuto směs nasypeme do koláčové formy (můžete použít i dortovou) a lžící popřípadě prsty směs utlačíme do formy i do jejích boků a dáme vychladit. Stačí na 10 minut.
Náplň:
Tvaroh, cukr, vejce a šťávu z jednoho menšího citronu smícháme dohromady, dokud nám nevznikne hladká náplň. Tuto náplň nalijeme na vychlazený korpus. Troubu si předehřejeme na 180°C . Když je trouba vyhřátá, vložíme na její dno plecháček s vodou a připravený koláč dáme péct. Pečeme na 180°C 10 minut, poté troubu stáhneme na 140°C a pečeme dalších 45-50 minut.
Hotový koláč necháme vychladnout a pak ho nejlépe přes noc dáme vychladit do lednice.
Ozdoba:
Do hrnce si dáme lesní ovoce, cukr a lžíci vody. Ovoce zahříváme, dokud nezačne pouštět šťávu, pak přidáme lžičku solamylu a zamícháme. Takto hotovou směs rovnoměrně navrstvíme na vychlazený koláč a necháme ztuhnout.
Koláč je nyní hotový a můžete si ho s radostí vychutnat 🙂
Přeji Vám úspěšné pečení a dobrou chuť!
Sweet Michaela