Jsem milovnice máku a poslední dobou na mě vyskakovali makové recepty a tak jsem si jeden také musela připravit. Upravila jsem svůj recept na klasický cheesecake a přidala do něj mák. Světe div se, je to nebe v hubě J. A jelikož nám odstartovala jahodová sezóna, nemohla jsem jinak, než jahody zakomponovat do receptu. Doufám, že Vás bude recept bavit a zamilujete si ho jako já.
Korpus:
200 g máslových sušenek
100 g rozpuštěného másla
3 lžíce mletého máku
Náplň:
750 g polotučného tvarohu
100 g moučkového cukru
4 ks vejce
5 lžic mletého máku
1 ks vanilkový cukr
Jahodová omáčka:
300g Jahod
1 ks vanilkový cukr
Jahody na ozdobu
Korpus:
Dortovou formu si vyložíme pečícím papírem. Máslo si na mírném ohni rozpustíme a odstavíme. V robotu, nebo tyčovým mixérem rozdrtíme sušenky na prach, smícháme je s mletým mákem a vysypeme je do dortové formy. Rozpuštěné máslo nalijeme na sušenkovou drť, pomocí lžíce či skleničky utlačíme a dáme chladit do lednice.
Náplň:
Troubu si předehřejeme na 180°C . Tvaroh, cukr, vejce, vanilkový cukr a mletý mák promícháme, až nám vznikne hladká náplň, kterou nalijeme na vychlazený korpus. Když je trouba vyhřátá, vložíme na její dno plecháček s vodou, abychom pekli v páře, popřípadě zvolíme parní program. Pečeme na 180°C 10 minut. Poté troubu stáhneme na 150°C a pečeme dalších 50 minut.
Hotový koláč nechte vychladnout a pak ho nejlépe přes noc dejte vychladit do lednice.
Jahodová omáčka:
Je velmi jednoduchá. Jahody smícháme s vanilkovým cukrem a vše rozmixujeme.
Omáčkou poléváme těsně před podáváním a dozdobíme jahodou.
Přeji Vám úspěšné pečení a dobrou chuť!
Sweet Michaela