SVATOMARTINSKÉ ROHLÍČKY

Martin už klepe na dveře a tak jsem pro vás napekla tyhle krásně křehké a zasněžené rohlíčky. Podle pranostik by měl 11. listopadu sv. Martin s sebou přivézt sníh. Jako malá jsem chodila na svatomartinský průvod, kde tyto rohlíčky rozdávali, ale nikdy jsem neměla štěstí, aby na mě zbylo. Teď, když už jsem velká, si je ráda upeču a vychutnávám si je se sklenkou dobrého mladého vína, které k tomuto období patří. Jak jste na tom vy s oslavami sv. Martina? Jste team husa, knedlík, zelí, nebo raději volíte něco dietnějšího?

Na 20 ks budete potřebovat:

400 g                hladké mouky

250 g                másla

200 g                zakysané smetany

1 balení            vanilkového cukru

Máslo na potření

Moučkový cukr na posypání

Ořechová náplň:

100 g                mletých vlašských ořechů

90 g                  moučkového cukru

1 ks                  bílek

rum

Maková náplň:

100 g                mletého máku

150 ml              mléka

2 lžíce               cukr krystal

1 balení            vanilkového cukru

1 lžíce               rumu

½ lžičky            skořice

Těsto:

Hladkou mouku a vanilkový cukr smícháme dohromady, přidáme zakysanou smetanu, na kostičky nakrájené máslo a uhněteme těsto. Těsto se nesmí lepit. Zabalíme ho do potravinářské fólie a necháme aspoň hodinu chladit.

Mezitím si uděláme náplně.

Ořechová náplň:

Oříšky si vylouskáme a umeleme, popřípadě koupíme již mleté. Smícháme je s moučkovým cukrem, bílkem, rumem a vymícháme hladkou náplň.

Maková náplň:

V hrnci smícháme mletý mák, cukr, skořici, mléko a za stálého míchání vaříme, dokud nám náplň nezhoustne, bude to trvat pár minutek. Pokud by nehoustla, přidejte mák. Odstavíme z plotýnky a přimícháme rum podle chuti.

Plnění a rolování:

Těsto si vyválíme na cca 0,5 cm a rádýlkem, nebo nožem ho ořízneme podél masového talíře. Rozdělíme si na 8 trojúhelníčků, na každý dáme vrchovatou lžičku náplně, boční rohy přehneme dovnitř a rolujeme směrem k cípu, který nám zůstane zahnutý vespod. Vznikne nám 16 rohlíčků. Ze zbylého těsta si vyválíme plát, ze kterého nám vzniknout ještě další 4 trojúhelníčky a opět je naplníme a zarolujeme.

Rohlíčky potřeme rozpuštěným máslem a pečeme cca 20 minut na 200°C. Ještě teplé je posypeme moučkovým cukrem a necháme vychladnout.

Přeji Vám úspěšné pečení a dobrou chuť!

Sweet Michaela

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

two × four =