Tak jako je v Itálii populární pizza, tak ve Francii má největší ohlas francouzské slané pečivo známé pod názvem quiche (čti „kiš“). Je to slaný koláč s vaječnou náplní (našlehaná vejce se smetanou) krájený na trojúhelníky a pojídá se horký nejlépe horký. Tvar a výška koláče je dnes dosti odlišná. Dříve se pekl plochý koláč na plech a krájel se na čtverce či obdélníky. Dnes se peče v dortové či koláčové formě a jeho náplně se mohou obměňovat dle chuti cibulová, pórková, šunková, sýrová, s brokolicí, žampiony, špenátem, cuketou, rajčaty či dýní. Chuti se opravdu meze nekladou. Prvně jsem nevěděla zda Vám mám vůbec na blog dávat slané recepty, ale nakonec rozhodlo hlasování na instagramu a já si pro Vás připravila tři moje oblíbené varianty.
Těsto:
150 g hladké mouky
120 g vychlazeného másla nasekaného na kousky
3 – 4 lžíce ledové vody (ideálně z rozpuštěného ledu)
2 lžíce studené vody
špetka soli
Náplň:
4ks vejce
250 ml smetany
150 g tvrdého sýra (gouda, ementál, atd..)
špetka soli
špetka pepře
špetka muškátového oříšku
Těsto:
Mouku si nasypeme do mísy, přidáme na kostičky nakrájené vychlazené máslo, ledovou vodu, špetku soli a rukama uhněteme v těsto. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme hodinu odpočinout v lednici.
Z vychlazeného těsta si vyválíme kruh, tak aby se nám vešel do formy a okrajů (já použila formu ø 23 cm), dno propícháme vidličkou a pečeme 10 minut na 180°C.
Náplň:
Smícháme si smetanu, vejce, sůl, pepř a muškátový oříšek v jednu směs. Na předpečený korpus vyskládáme na kostičky nakrájený sýr a pak náplň dle Vaší fantazie. Moje typy najdete níže.
Cuketový Quiche se slaninou
1 ks větší cukety
200 g anglické slaniny
Oříšek másla
Cuketu si nakrájíme na plátky a anglickou slaninu na kostičky. Máslo si rozpustíme na pánvičce, cuketu a slaninu na ní 8 minut osmahneme a směs klademe na korpus vystlaný sýrem. Zalijeme směsí z vajec a smetany a pečeme na 180°C cca 35 minut. Náplň by neměla být tekutá.
Quiche Rajčata s bazalkou
4-5 ks větších rajčat
Bazalku
Rajčata si nakrájíme a klademe je na korpus vystlaný sýrem. Posypeme lístky čerstvé bazalky, zalijeme směsí z vajec a smetany a pečeme na 180°C cca 35 minut. Náplň by neměla být tekutá.
Cibulový Quiche se slaninou
0,5 kg cibule
200 g anglické slaniny
Oříšek másla
Cibuli si nakrájíme na kolečka a slaninu na kostičky. Máslo si rozpustíme na pánvičce a cibuli se slaninou opékáme do zlatova. Když nám cibule chytne zlatou barvu, směs rozprostřeme na korpus vystlaný sýrem, zalijeme směsí z vajec a smetany a pečeme na 180°C cca 35 minut. Náplň by neměla být tekutá.
Přeji Vám úspěšné pečení a dobrou chuť!
Sweet Michaela