Švestková sezóna je právě v plném proudu a tak se s Vámi podělím o švestkový koláč od mojí babičky. Tento koláč je velice jednoduchý a chutný. Do těsta se přidává bílý jogurt, díky kterému je koláč krásně vláčný a místo makové náplně má koláč krásně křupavou makovou drobenku. Pro mě, jako pro milovníka máku je toto naprosto úžasná kombinace. Pusťte se do jeho pečení a určitě nebudete litovat.
Těsto:
2 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek cukr krupice
2 ks vejce
½ hrnku olej
200 ml bílý jogurt
1 ks prášek do pečiva
12 ks větších švestek
Mouka a olej na vymazání a vysypání formy
Drobenka:
6 lžic másla
10 lžic cukr krupice
1 ks vanilkový cukr
6 lžic mletého máku
5 lžic hladké mouky
Těsto:
Vejce si vyšleháme s krupicovým cukrem. Přidáme bílý jogurt, olej, mouku, prášek do pečiva a vyšleháme v hladké těsto. Těsto nalijeme do předem vymazané a vysypané formy.
Švestky si vypeckujeme, rozdělíme na polovinu a poklademe jimi těsto.
Drobenka:
Máslo, cukr krupici, vanilkový cukr, mletý mák a hladkou mouku nasypeme do mísy a prsty vypracujeme drobenku. Hotovou drobenku navrstvíme na švestky a pečeme v předem vyhřáté troubě na 180°C cca 35 minut.
Přeji Vám úspěšné pečení a dobrou chuť!
Sweet Michaela