ŠVESTKOVÁ GALETTKA S MANDLEMI

Švestková sezóna už pomalu končí a tak nastal ten pravý čas zpracovat poslední švestky, kterými mě obdarovala babička. Gallete je v překladu koláč z křehkého těsta, pocházející z Francie. Tento koláč lze dělat jak ve sladké tak i slané verzi. Já ho mám nejraději v té sladké a je vyloženě na Vás čím ho naplníte. Jablka, hrušky, švestky, nektarinky, jakékoliv lesní ovoce v kombinace s tvarohem, fantazii se meze opravdu nekladou. Já mám podzim spojený se švestkami, skořicí, svařákem a teplým čajem a do tohoto sychravého počasí, je tato Galettka jako dělaná.

Těsto:

310 g                    hladké mouky

1 lžč.                    soli

1 lž.                      cukr krystal

225 g                    studeného másla

125 ml                  studené vody

Mandlová posypka:

40 g                      mletých mandlí

2 lž.                      polohrubé mouky

5 lž.                      cukr krystal

Náplň:

Švestky, vypeckované a přepůlené

Smetana ke šlehání na potření

Pytlíček vanilkového cukru

Skořice na poprášení

Těsto:

Do velké mísy proseji mouku se solí a smíchám s cukrem. Máslo si nakrájím na kostičky a přidám do mísy s moukou. Těsto zpracovávám prsty tak dlouho až z něj udělám drobenku. Přiliji 125 ml studené vody a hnětu dokud, nevznikne krásně vláčné těsto, které drží pohromadě. Pokud se drolí, přidejte vodu. Těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte min. hodinu v lednici (ideální je přes noc).

Vychladlé těsto si rozválíme na pečícím papíře na placku o průměru cca 35 cm.

Mandlová posypka:

Mandlovou posypku si vytvořte smícháním všech ingrediencí. Posypte jí vyválené těsto, ale nechte si volný okraj cca 4 cm.

Náplň:

Na mandlovou mouku navrstvěte půlky švestek a okraje těsta na ně přehněte. Švestky zaprašte skořicí. Okraje těsta potřete smetanou a zasypte vanilkovým cukrem. Zbytkem cukru posypejte švestky a Galettku dejte do lednice.

Troubu si předehřejte na 200°C, vložte Galettku do trouby a pečte cca 40 – 45 minut dokud okraje nezezlátnou. Galettku nechte vychladnout a podávejte.

TIP: vynikající je ještě vlažná s vanilkovou zmrzlinou, či domácí šlehačkou

 

Přeji Vám úspěšné pečení a dobrou chuť!

Sweet Michaela

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

eleven − four =