Švestková sezóna už pomalu končí a tak nastal ten pravý čas zpracovat poslední švestky, kterými mě obdarovala babička. Gallete je v překladu koláč z křehkého těsta, pocházející z Francie. Tento koláč lze dělat jak ve sladké tak i slané verzi. Já ho mám nejraději v té sladké a je vyloženě na Vás čím ho naplníte. Jablka, hrušky, švestky, nektarinky, jakékoliv lesní ovoce v kombinace s tvarohem, fantazii se meze opravdu nekladou. Já mám podzim spojený se švestkami, skořicí, svařákem a teplým čajem a do tohoto sychravého počasí, je tato Galettka jako dělaná.
Těsto:
310 g hladké mouky
1 lžč. soli
1 lž. cukr krystal
225 g studeného másla
125 ml studené vody
Mandlová posypka:
40 g mletých mandlí
2 lž. polohrubé mouky
5 lž. cukr krystal
Náplň:
Švestky, vypeckované a přepůlené
Smetana ke šlehání na potření
Pytlíček vanilkového cukru
Skořice na poprášení
Těsto:
Do velké mísy proseji mouku se solí a smíchám s cukrem. Máslo si nakrájím na kostičky a přidám do mísy s moukou. Těsto zpracovávám prsty tak dlouho až z něj udělám drobenku. Přiliji 125 ml studené vody a hnětu dokud, nevznikne krásně vláčné těsto, které drží pohromadě. Pokud se drolí, přidejte vodu. Těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte min. hodinu v lednici (ideální je přes noc).
Vychladlé těsto si rozválíme na pečícím papíře na placku o průměru cca 35 cm.
Mandlová posypka:
Mandlovou posypku si vytvořte smícháním všech ingrediencí. Posypte jí vyválené těsto, ale nechte si volný okraj cca 4 cm.
Náplň:
Na mandlovou mouku navrstvěte půlky švestek a okraje těsta na ně přehněte. Švestky zaprašte skořicí. Okraje těsta potřete smetanou a zasypte vanilkovým cukrem. Zbytkem cukru posypejte švestky a Galettku dejte do lednice.
Troubu si předehřejte na 200°C, vložte Galettku do trouby a pečte cca 40 – 45 minut dokud okraje nezezlátnou. Galettku nechte vychladnout a podávejte.
TIP: vynikající je ještě vlažná s vanilkovou zmrzlinou, či domácí šlehačkou
Přeji Vám úspěšné pečení a dobrou chuť!
Sweet Michaela