Nastal podzim a s ním i dýňové období. Tentokrát jsem se rozhodla upéct tento úžasný cheesecake. Všeobecně jsem milovníkem cheesecake, protože mě na nich baví ta jednoduchost, chuť i možnosti s kterými můžete recepty na ně obměňovat.
Korpus:
170 g máslových sušenek (Bebe sušenky, ale používám i máslové věnečky Opavia)
75 g rozpuštěného másla
Dýňové pyré:
1ks dýně Hokkaido (spíše menší)
Náplň:
500 g tučného tvarohu
200 g sýru Palouček (k sehnání v Lidl, ale lze nahradit Lučinou)
150 g cukr krystal
dýňové pyré
4 ks vejce
1 lžíce mleté skořice
1 ks badyánu
1 lžička muškátového květu
Poleva:
200g zakysané smetany
2 lžíce cukr krystal
Ozdoba:
Na zdobení záleží vyloženě na Vás. Já použila sezónní ovoce.
4 ks švestek
3 ks fíků
Dýňové pyré:
Dýni si rozčtvrtíme a vydlabeme z ní semínka a dužinu. Vydlabané kusy položíme na vyložený plech pečícím papírem slupkou nahoru a pečeme na 200°C cca 45 minut. Do Dýně průběžně pícháme vidličkou. Pokud nám vidlička do dýně zajede jak po másle, můžeme jí vyndat a nechat vychladnout.
Z vychladnutých kousků dýní vydlabeme lžící vnitřek, dáme ho do vyšší misky a tyčovým mixérem rozmixujeme na pyré.
Korpus:
Sušenky si vložíme do vyšší misky nebo do mixéru a rozmixujeme na prach. Takto připravené sušenky zalijeme rozpuštěným máslem a promícháme lžící. Směs si nasypeme do koláčové formy a skleničkou či prsy upěchujeme až k okrajům. Korpus dáme chladit do lednice.
Náplň:
Smícháme tvaroh, palouček, cukr, dýňové pyré, koření (badyán jsem rozdrtila v hmoždíři) a směs prošleháme. Poté do směsi přidáme vejce, které jedno po druhém do směsi zašleháváme.
Směs navrstvíme na korpus.
Pečení:
Troubu si předehřejeme na 160°C. Na dno trouby umístíme pekáček či plech s vodou (cheesecake se musí péct v páře) a hodinu pečeme. Po hodině troubu vypněte, nechte jí pootevřenou a cheesecake v ní ještě hodinku nechte.
Poleva:
Zakysanou smetanu smícháme s cukrem. Hotovou polevu rozetřeme na vlažný cheesecake a necháme nejlépe přes noc přibližně vychladit.
Nyní si můžete cheesecake dozdobit ovocem dle Vaší libosti.
Přeji Vám úspěšné pečení a dobrou chuť!
Sweet Michaela