Včera večer na mě na instagramu vyskočila fotka panna cotty a tak mě napadlo proč jí netransformovat do koláče. Dnes jsem se do toho pustila a musím říct, že výsledek mě mile překvapil. Sice si na koláč musíte počkat, než ztuhne, ale to čekání za to stojí. Chuť křehkého těsta, smetany, vanilky a čerstvého ovoce je dokonalá. Snad tento koláč potěší i vás, nebo vy jím potěšíte někoho ze svého okolí 😉 ❤
Korpus:
2 hrnky hladké mouky
¾ hrnku cukr krystal
1 ks vanilkový cukr
250 g másla
1 ks vejce
Náplň:
750 ml smetany ke šlehání
½ hrnku cukr krystal
1 ks vanilkový lusk (popř. 1 lžička vanilkové pasty)
5 lžiček želatiny (Dr. Oetker mám vyzkoušený jako nejlepší)
100 ml vody
Ozdoba:
Ovoce dle chuti. Já použila jahody a borůvky.
Korpus:
Smícháme si mouku, cukr krystal a vanilkový cukr. Do směsi uděláme důlek, do kterého přidáme vejce a studené máslo. Těsto buď zpracujeme v robotu, nebo vypracujeme rukama. Hotové zabalíme do potravinářské fólie a necháme půl hodiny odpočinout v lednici.
Těsto vyndáme z lednice, minimálně podsypeme moukou a vyválíme plát, který přeneseme na koláčovou formu a prsty utlačíme do krajů. Dno propícháme vidličkou, aby se nám těsto nenafukovalo.
Pečeme na 200°C cca 10 minut a necháme vychladnout.
TIP: ze zbylého těsta si můžete vykrájet a upéct sušenky
Náplň:
Do misky vlijeme 100 ml vody, zasypeme 5 lžičkami želatiny a necháme nabobtnat. Smetanu vlijeme do hrnce, přidáme cukr, dřeň z vanilky a na mírném ohni, za stálého míchání přivedeme k varu. Poté přidáme nabobtnanou želatinu a ohříváme do rozpuštění. Stáhneme z ohně a necháme lehce vychladnout.
Směs nalijeme na korpus a necháme přes noc ztuhnout v lednici.
TIP: v případě, že vám zbyde náplň, nalijte jí do skleniček a udělejte si klasickou Panna cottu
Ozdoba:
Dle fantazie dozdobte koláč ovocem a podávejte.
Přeji Vám úspěšné pečení a dobrou chuť!
Sweet Michaela