Tento dezert jsem poprvé ochutnala, když jsem nějakou dobu žila na Maltě. Manželka majitele restaurace ho tam po domácku každý den připravovala a já si ho okamžitě oblíbila po prvním soustu. Pavlova se dá přirovnat k pusinkám, ale je uvnitř vláčný a „lepkavý“. Zdobí se neslazenou domácí šlehačkou a čerstvým sezónním ovocem. Tento dezert už si budu napořád spojovat s letními Maltskými večery, šuměním moře a skleničkou výborného vína. Zkuste to taky.
Na 12 mini Pavlov:
4 ks bílků
240 g cukr krupice
2 lžíce bramborového škrobu
2 lžičky jablečného nebo vinného octa
Špetka soli
Náplň:
300 ml. smetany ke šlehání
200 g sezónního ovoce
Těsto:
Na pečící papír si předkreslíme 10 koleček o průměru 7 cm ve větších rozestupech, protože při pečení nabydou. Pečící papír položíme kresbou dolů na plech a předehřejeme si troubu na 150°C.
Bílky začneme šlehat na střední rychlost se špetkou soli po dobu 1 minuty. Poté po lžících přidáváme cukr krupici. Když máme všechen cukr zašlehaný, zapneme mixér, nebo robot na nejvyšší stupeň a šleháme cca 10 minut. Musí nám vzniknout tuhý, lesklý sníh. Přidáme škrob, ocet a ručně ho stěrkou zamícháme do těsta. Těsto si naplníme do cukrářského sáčku a na předkreslená kolečka děláme malé „věnečky“ (pokud nemáte cukrářský sáček, můžete těsto navršit na kolečka lžící). Nakonec si vezmeme lžičku a do připravených věnečků uděláme malé dolíčky (ne až na dno).
Troubu stáhneme na 110°C a pečeme cca 40-45 minut. Po upečení necháme vychladnout ve vypnuté pootevřené troubě.
Náplň:
Smetanu si mixérem vyšleháme dotuha. Smetanu plníme do dolíčků a dozdobíme sezónním ovocem dle libosti.
Přeji Vám úspěšné pečení a dobrou chuť!
Sweet Michaela