Věnečky jsou moje vzpomínka na babičku. Dělávala je vždy na Posvícení a já milovala koukat jí pod ruce, jak je špičkou tvoří na plech. Trošku jsem je obměnila a naplnila je mascarpone krémem a čerstvým ovocem. Na oslavě sklidily velký úspěch a určitě udělají radost i na vašem stole.
Věnečky (cca 20 ks):
150 g hladké mouky
100 g másla
250 ml vody
1 lžička škrobu
4 ks vejce
1/2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
špetka soli
cukr moučka na posypání
Krém:
250 g mascarpone
250 g plnotučný tvaroh
100 g cukr moučka
Ozdoba:
Čerstvé ovoce
Věnečky:
V hrnci přivedeme k varu vodu se špetkou soli a máslem. Vodu chviličku odstavíme, přidáme mouku, kterou smícháme se škrobem a promícháme. Hrnec vrátíme na plamen, promícháváme a tím odpalujeme těsto. To se začne lehce přichytávat na stěny hrnce, ale musíte vydržet a stále míchat. Trvá to cca 2 minuty. Těsto přeložíme do mísy a necháme ho vychladnout na pokojovou teplotu.
Troubu předehřejeme na 200 °C a vyložíme si plechy pečícím papírem. Do těsta o pokojové teplotě postupně zašleháváme vejce a kypřící prášek. Těsto musí být husté, hladké a lesklé. Naplníme jím cukrářský sáček, se špičkou a na plech tvoříme malé věnečky. Pečeme cca 30 minut.
Když jsou věnečky upečené, ještě vlahé je rozkrojíme napůl a necháme je vychladnout.
Náplň:
Tvaroh si utřeme s cukrem, dokud se nám cukr zcela nerozpustí. Přidáme mascarpone a šleháme do hladkého krému.
Kompletace:
Zdobící sáček naplníme mascarpone krémem a věnečky jím naplníme. Poklademe ovocem dle chuti a přiklopíme vršek věnečku. Takto hotový věneček můžeme už jenom pocukrovat a podávat, nebo pomocí zdobícího sáčku uděláme na vrchu věnečku malou „vlnku“ z krému, kterou také poklademe ovocem, snítkou máty a pocukrujeme.
Přeji Vám úspěšné pečení a dobrou chuť!
Sweet Michaela