LINECKÁ KOLEČKA

Linecké cukroví je asi jedno z nejznámějších Vánočních cukroví. Určitě každý z Vás ho minimálně jednou jedl. Tradičně ho vídáváte s rybízovou marmeládou, či jakoukoliv jinou kyselejší. Zkuste je však obměnit a naplnit je marmeládou, kterou máte nejraději. Meruňková, jahodová, malinová, borůvková či jakákoliv jiná se k nim bude perfektně hodit, věřte mi!

Těsto:

210 g                    hladké mouky

140 g                    másla

70 g                      cukr moučka

1 ks                       vanilkový cukr

2 ks                       žloutků

1 lžička                citrónové šťávy

Na potření a posypání:

Vaše oblíbená marmeláda

Moučkový cukr

Těsto:

Já připravuji těsto v robotu, ale pokud robot nemáte, zadělejte si na něj na vále. Na vál si prosejte mouku, cukr a vanilkový cukr. Nastrouhejte si máslo. Udělejte si dolíček a přidejte žloutky, máslo a citronovou šťávu. Rukama zpracovávejte tak dlouho, dokud vám nevznikne hladké těsto. Těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte ho nejlépe přes noc odležet (min. 1 hodinu by však v lednici mělo odpočívat).

Odpočinuté těsto si rozdělte na několik dílů. Každý díl vyválejte na pomoučněném válu. To aby se vám těsto nelepilo na váleček, nebo na pracovní desku. Těsto by mělo být cca 2 až 3 mm vysoké. Vykrajujte kolečka a naskládejte je na plech s pečícím papírem. Na každém plechu do poloviny koleček vykrojte hvězdičku (můžete použít jakýkoliv jiný tvar). Pečte na 180°C cca 7 až 8 minut. Těsto by mělo na okrajích zlátnout.

Vychladlá kolečka promazávejte marmeládou, poprašte cukrem a nechte do Vánoc uležet.

Přeji Vám úspěšné pečení a dobrou chuť!

Sweet Michaela

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

nineteen − nineteen =